Gokmiljonairs uit Eindhoven en Geldrop veroordeeld tot jarenlange celstraffen
Stijn F. uit Eindhoven en de broers Michel en Maurice G. uit Geldrop hebben volgens de rechtbank vele miljoenen euro's verdiend aan misdrijven door het aanbieden van zeven illegale gok- en pokerwebsites. Volgens de rechter was er sprake van een criminele organisatie. De mannen handelden jarenlang in strijd met de Wet op de kansspelen en er zou volgens de rechtbank ruim 123 miljoen euro aan illegaal gemaakte omzet zijn witgewassen.
Zeven goksites werden in mei 2013 uit de lucht gehaald. In totaal werden die maandelijks door zo'n 85.000 spelers bezocht. Goed voor een jaaromzet van tientallen miljoenen euro’s.
Quote top 100
De drie verdachten stonden toen ze werden aangehouden in de top 100 van jonge miljonairs van het blad Quote. Stijn F. had volgens Quote een vermogen van zo'n elf miljoen euro, de broers G. stonden genoteerd voor drie miljoen euro. In mei 2013 werd door justitie beslag gelegd op bezittingen van de drie.
Begin oktober eiste justitie tegen Stijn F (40). vier jaar gevangenisstraf, waarvan één jaar voorwaardelijk. Michel G. (37) hoorde 3 jaar celstraf tegen zich eisen, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Maurice G. (40) moest van justitie 30 maanden de cel in, waarvan zes maanden voorwaardelijk.
Pluk ze
Justitie start ook met een zogenoemde ontnemingsvordering, wat vroeger de 'pluk ze-regeling' werd genoemd. Het komt erop neer dat de veroordeelden hun illegaal verkregen winsten moeten terugbetalen aan de staat. Ook ligt er een claim van zo'n 13 miljoen euro van de belastingdienst bij Teletick, één van de bedrijven van de verdachten.
Voor de rechtszaak werden 24 zittingsdagen uitgetrokken. In totaal stonden er 18 verdachten en 13 bedrijven terecht. De Wet op de kansspelen stamt uit 1964 en er wordt al jaren gewerkt aan modernisering. Volgens de advocaten is de wet nu onduidelijk over het aanbieden online gokspellen. Maar de rechter veegde dit van tafel. Volgens hem is de wet destijds in het leven geroepen om mensen te beschermen tegen gokverslaving. Het verbod om zonder vergunning gokspellen aan te bieden geldt nog steeds, ook al is het internet erbij gekomen.
De rechtbank spreekt de advocaat van de organisatie vrij. Het OM beschuldigde haar van het overtreden van de Wet op de kansspelen, het deelnemen aan de criminele organisatie, witwassen en het opmaken van valse contracten. Volgens de rechtbank is er onvoldoende bewijs dat de advocaat zich hieraan daadwerkelijk schuldig maakte.