Ruim 80 medewerkers ASML in Veldhoven doen mee aan 24 uursstaking
De oproep van de vakbonden om mee te doen aan de 24 uursstaking was pas donderdagmiddag naar het personeel gestuurd. Door het pas zo laat aan te kondigen wilden de bonden voorkomen dat ASML naar de rechter zou stappen om de staking te laten verbieden. Vorige week gebeurde dit ook bij een aangekondigde staking bij VDL Nedcar in Born, waarbij de rechter in Maastricht de actie verbood.
De hoge werkdruk en het ontbreken van een goede seniorenregeling zijn de voornaamste redenen voor de medewerkers om het werk neer te leggen. Het rommelt al maandenlang tussen bonden en werkgevers in de metaalsector. Het conflict draait om een nieuwe cao. Via de stakingsactie willen de vakbonden de druk verder opvoeren. De bonden hoopten vooraf op honderden stakers.
Generatiepact
De vakbonden willen een cao met onder andere een jaarlijkse loonstijging van 3,5 procent en goede regelingen om werk en privé te kunnen combineren. Onderdeel van de eisen is ook een generatiepact, zodat meer jongeren een vaste baan krijgen en oudere werknemers gezond de eindstreep kunnen halen en hun kennis kunnen overdragen. De cao Metalektro geldt voor ongeveer 150.000 werknemers in de grootmetaal, diverse VDL-bedrijven, Stork, ASML, Fokker, DAF, Siemens, Scania en Ardagh.
Vorige maand waren er al twee werkonderbrekingen bij ASML en deden medewerkers mee aan een gezamenlijke staking van Brabantse en Limburgse metaalbedrijven in het Klokgebouw in Eindhoven.