Verbrand meisje herdacht in heksenvervolgingsmonument: 'Het wordt tijd dat goed te herdenken'
"Als wij als samenleving die mensen vierhonderd jaar geleden kunnen terechtstellen, dan kunnen wij vierhonderd jaar later ook die plekken markeren en gedenken met een monument", aldus Rooijakkers.
Volgens hem is er te weinig aandacht voor de heksenvervolging die er heeft plaatsgevonden in Brabant. Daarom zou er een monument moeten komen ter nagedachtenis aan de heksenverbranding. De gemeente omarmt en ondersteunt dit initiatief van de cultuurhistoricus.
23 vrouwen verbrand
Rooijakkers vindt dat meer gemeenten het voorbeeld van Cranendonck moeten volgen. "Dit is mijn vurig pleidooi, maar dat is misschien een misplaatste beeldspraak hier, om al die plekken te markeren en dat weer terug in ons collectief geheugen te brengen."
"In totaal zijn er 23 vrouwen verbrand en hebben we 25 slachtoffers. Het wordt wel tijd om dat eens goed te herdenken en deze zwarte pagina onder ogen te zien."
Kwaadsprekerij, pesten en zwartmaken
Rooijakkers vindt dat de toekomstige monumenten ook een vergelijking kunnen trekken met de huidige samenleving. Volgens hem komt er regelmatig gedrag voorbij dat weg heeft van heksenvervolging.
"Ja, dan denken wij: heksenvervolging, dat is verrekes lang geleden", vertelt hij. "Maar er zit een enorme actualiteit in. In de huidige wereld van social media is kwaadsprekerij, pesten en elkaar zwartmaken voortdurend aan de orde."
Uiteindelijk hoopt de historicus dat in er in 2020 tal van heksenvervolgingsmonumenten in de provincie zijn geplaatst. "Dan is het 425 jaar later. Dat is een mooi rond getal. Dan vind ik dat dat eerste monument en misschien wel meerdere, een feit moet zijn."
"Dat vind ik toch echt de horizon, 2020. Dat wij als samenleving dan even goed kijken wat er nou gebeurd is met de mens in Peelland."