Populieren niet aan te slepen in Groene Woud

5 februari 2019 om 09:36
nl
Ze begonnen vijftien jaar geleden met het idee om het karakteristieke populierenlandschap in stand te houden. Ondertussen zijn er meer dan 21.000 populieren geplant, dankzij de inzet van de Populierenwerkgroep Het Groene Woud. En ook dit jaar komen er naar verwachting weer 1500 nieuwe bomen bij.
Profielfoto van Rene van Hoof
Geschreven door

Hij is gek van populieren. Rien van de Laar (75) was altijd veehouder, maar houdt zich nu als voorzitter van de Populierenwerkgroep vooral bezig met het behoud van het landschap dat hem zo dierbaar is.

Hij kan er uren over vertellen. Over de meer dan zeventig verschillende rassen. En hij weet alles over de wetten en regeltjes als het om de aanplant van bomen gaat: "Soms meer dan de rechters", zegt hij met een lach.

Aanplantboompje
Om het typische Brabantse coulissenlandschap in stand te houden, kunnen particulieren een boom kopen. Dat kan al voor een paar euro, omdat de werkgroep groot kan inkopen bij boomtelers. Inwoners van Sint-Michielsgestel, Meijerijstad, Boxtel, Best, Haaren, Oirschot en sinds dit jaar ook Vught kunnen een populier kopen.

'De populieren langs de A2 zijn van het verkeerde ras'
De populieren die nu gekapt moeten worden langs de snelweg A2 zijn volgens Van de Laar van het verkeerde ras. "Rijkswaterstaat doet maar wat, zo'n project gaat naar een grote aannemer en die heeft er geen verstand van". 

Goede populieren kunnen volgens Van de Laar langer mee en zijn geschikt voor tal van toepassingen. De klompenindustrie, hoewel dat vrijwel verleden tijd is, maar ook voor de productie van meubelen is de populier geschikt. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.