In 1944 werden we bevrijd en dat is maar goed ook: 'Anders hadden we nu Duits gesproken'

6 februari 2019 om 11:55
nl
Op basisschool De Dreef in Putte is woensdag de aftrap gegeven voor de herdenking van 75 jaar bevrijding van de gemeente Woensdrecht. Burgemeester Steven Adriaansen deelde het boek 'Spion van Oranje' over oorlogsheld Bram Grinsnigt uit aan de leerlingen. Vasil (12) uit groep 8 is blij dat Duitsland de oorlog verloren heeft. "Anders hadden we nu Duits gesproken en ik wil geen Duitser zijn", zegt hij met een lach.
Profielfoto van Rene van Hoof
Geschreven door

De kinderen van groep 8 van basisschool De Dreef in Putte weten veel van de Tweede Wereldoorlog. De afgelopen maanden is er in de lessen volop aandacht besteed aan de verschrikkingen van de oorlog en aan de bevrijding. 

Vasil vindt het heel belangrijk dat er op school veel aandacht is besteed aan de oorlog. Ook de andere leerlingen zijn zich bewust van de betekenis van oorlog en vrijheid. De kinderen gaan ieder jaar in mei naar het oorlogsmonument in Putte om bloemen te leggen.

Oorlogsheld
Eigenlijk zou de Spion van Oranje, Bram Grisnigt uit Hoogerheide, naar de school zijn gekomen, maar de 95-jarige oorlogsheld overleed twee weken geleden. Zijn levensverhaal, dat leest als een spannend jongensboek, staat in het zojuist verschenen boek Spion van Oranje. 

De Spion van Oranje vond het belangrijk dat de jeugd de verhalen over de oorlog zou horen. Burgemeester Adriaansen ziet het als zijn opdracht om het verhaal nu door te vertellen. Op basisschool De Dreef is die missie zeker geslaagd. De kinderen van groep 8 zijn enthousiast en leergierig en willen veel weten van de oorlog en de bevrijding. Precies zoals Grisnigt het zou hebben gewild. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.