Hard oordeel over fiasco kankerkliniek: 'College staarde zich blind op kip met gouden eieren'

7 februari 2019 om 16:30
nl
Het college van Boxmeer heeft de raad onvoldoende geïnformeerd en het ambtelijk apparaat heeft niet capabel gefunctioneerd. Dat concludeert de enquêtecommissie die het mislukken van het Hansa-project heeft onderzocht. Boxmeer hoopte een groot oncologisch ziekenhuis binnen te halen , maar mede door financiële problemen van de initiatiefnemers kwam dit nooit van de grond.
Profielfoto van Paul Post
Geschreven door
Paul Post

De onderzoekscommissie vindt dat de gemeente Boxmeer zich te laks heeft opgesteld en zich onvoldoende heeft geïnformeerd als het gaat om de haalbaarheid van de plannen en de betrouwbaarheid van de investeerders. "Het college heeft zich blindgestaard op de kip met de gouden eieren", is er in het eindrapport van de onderzoekscommissie te lezen.

Eind 2008 werd de komst van de kliniek groots aangekondigd. Het ging om een investering van 200 miljoen euro en de kliniek zou jaarlijks zo'n 45.000 kankerpatiënten gaan ontvangen. Boxmeer moest daarmee het Europese centrum van de behandeling van kanker worden.

Veel geld ingepompt
Burgemeester en wethouders waren enthousiast en pompten aanvankelijk 750.000 euro in een haalbaarheidsonderzoek. Vervolgens werd ook het ambtelijk apparaat ingezet en werd vooruitlopend op het centrum ook het Maasziekenhuis al aangepakt en andere investeringen gedaan.

Al snel kwamen er vraagtekens over de haalbaarheid van het project en de betrouwbaarheid van de investeerder in de kliniek, een thoraxcentrum en een zorghotel. Desondanks weigerde het gemeentebestuur van Boxmeer lange tijd om de stekker uit het project te trekken.

Deskundiger en kritischer
De onderzoekscommissie toont wel begrip dat het college lang heeft geprobeerd het Hansa-project toch tot een succes te maken. "Er was een economische crisis gaande en alternatieven waren er niet, maar Boxmeer had zich hierin deskundiger en kritischer moeten opstellen."

Het rapport ‘Zorgen om een ziekenhuis’ spreekt zich niet uit over politieke gevolgen die het moet hebben. Dat is een zaak voor de gemeenteraad van Boxmeer, dat het rapport donderdagavond ontvangt. Op 28 maart wordt het rapport tijdens een raadsvergadering besproken.

Reactie van burgemeester van Soest
De burgemeester van Boxmeer, Karel van Soest, reageerde donderdagochtend in het radioprogramma Wakker van Omroep Brabant als volgt op het rapport van de onderzoekscommissie: "We gaan eerst de conclusies maar eens bestuderen, die daarna, op 28 maart, in de raad bespreken en horen wat het oordeel van de raad is.  De conclusies in het rapport zijn overigens al eerder getrokken, ook door ons, en zijn dus niet nieuw."

"Het college heeft ook gezegd dat er dingen niet goed zijn gegaan en beter hadden gekund, dat is gewoon zo. En het heeft inderdaad ook geld gekost. Alle projecten en processen kosten geld. Wij zullen iets niet goed hebben gedaan, maar we hebben wel alles gedaan wat we móesten doen: de grond gekocht, de bouwvergunning geregeld, het bestemmingsplan aangepast.. Het was wachten op het geld van de initiatiefnemer. En dat is er nooit gekomen."  

Streep eronder en verder
"Het goede van dit rapport is dat alles nu voor de raad op tafel ligt. Daar moet de raad nu een oordeel over vellen. Dan kunnen we hopelijk een streep zetten onder dit dossier. Het is jammer, we hadden een prachtig project kunnen hebben en dat is niet gelukt. Ik hoop dat het college en de raad na 28 maart verder kunnen werken aan de toekomst want we hebben uitdagingen genoeg." 

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.