Chroom-6-slachtoffers houden stil protest tegen NS
Bij station Tilburg staat een kleine groep in rode hesjes. Ze hebben borden en spandoeken met teksten als 'Wij willen gerechtigheid' en 'Wij hebben stress door NedTrain& NS'. "We hadden meer demonstranten verwacht", zegt Natascha van der Put. "Maar sommige mensen zijn ziek, niet iedereen die toegezegd heeft om te komen kan dat ook altijd."
'Ik huil voor mijn broer'
Xiomara Mall doet mee aan de demonstratie omdat ze gerechtigheid wil voor haar broer. "Carlos moest hier werken maar huilde altijd als ik hem op ging halen. Hij wist dat het werk hem ziek maakte maar hij mocht niet thuisblijven." In 2016 stierf haar broer op 52-jarige leeftijd aan longkanker. "Nu huil ik voor hem."
Huub Pistorius is er in zijn scootmobiel bij. "Ik werkte hier een paar maanden. Maar toen kwam ik in het ziekenhuis terecht en daar zeiden ze: je hebt iets ingeademd wat niet goed is maar we weten niet wat." Huub moet nu verder als COPD-patiënt. Net als de andere slachtoffers wil hij een schadevergoeding van de NS.
'De NS moet meer gaan doen'
Eerder al werd bekend dat de slachtoffers en nabestaanden konden rekenen op 7000 euro schadevergoeding. De helft daarvan komt van de NS. "Het is tijd dat de NS meer gaat betekenen na wat ze bewust met ons heeft gedaan", zegt Natascha. "We willen niet dat de NS wegkomt met die 3500 euro."
Schadevergoeding
De slachtoffers van Chroom-6 willen een hogere schadevergoeding. Ze zouden een bedrag van 7.000 euro krijgen. De slachtoffers eisten 20.000 euro netto, een levenslange vergoeding van het eigen risico bij de zorgverzekering en levenslang gratis reizen met de Nederlandse Spoorwegen (NS).
In Chroom-6 zit een stof die, zo is bewezen, het DNA in je lijf kan veranderen en kan leiden tot kanker.