2 van de 3 Brabanders hebben ooit wateroverlast gehad: ook daarom is het waterschap belangrijk
Om de vier jaar zijn de waterschapsverkiezingen. Deze verkiezing is dit jaar op 20 maart, net als de Provinciale Statenverkiezingen. In Nederland zijn 21 waterschappen. In Brabant zitten er vier.
Waterschap Aa en Maas
Waterschap Aa en Maas zorgt er in Oost-Brabant voor dat het land niet onder water loopt en bij droogte het water eerlijk verdeeld wordt. Belangrijkste wateren van Aa en Maas zijn: Maas, Aa, Raam en Zuid-Willemsvaart.
Lambert Verheijen is dijkgraaf. Een dijkgraaf is een soort burgemeester en kijkt onafhankelijk naar het waterschap. Er kan niet op hem gestemd worden, maar hij kan wel zelf stemmen.
Volgens de dijkgraaf is het belangrijk om je stem uit te brengen: “Het waterschap ontvangt 150 miljoen en dat wordt door waterschap uitgegeven. Het geld gaat onder meer naar de waterzuivering, dijken en naar gezond water dat bij ons uit de kraan komt.”
Waterschap De Dommel
Waarnemend watergraaf Lex Huijbers van waterschap De Dommel: “We zorgen ervoor dat er geen wateroverlast is en dat de veiligheid blijft met het water. In droge tijden zorgen wij er weer voor dat er genoeg water is. Het is ook belangrijk dat het water schoon is.”
De watergraaf vindt het allerbelangrijkste van deze verkiezing dat de mensen bewustwording krijgen over het water. “Veel inwoners hebben geen idee hoe belangrijk water is.”
We moeten oppassen dat we geen natte voeten krijgen. Een kwart van Nederland ligt onder zeeniveau en 59 procent van ons land zou onder water komen te liggen als we niets aan waterbeheer zouden doen.
Onderzoek
In Brabant wordt er wel degelijk nagedacht over het water. Uit onderzoek van Ruigrok NetPanel voor de Unie van Waterschappen blijkt dat inwoners van onze provincie inzien dat goed waterbeheer belangrijk is. Ruim 69 procent van de Brabanders heeft zelf wel eens te maken gehad met wateroverlast. Van ondergelopen tuinen tot ondergelopen kelders. Daarnaast wil 64 procent van de inwoners ingrijpen in de natuur om overstroming te voorkomen.
Kampioen korter douche
In Brabant wordt ook om een andere reden aan het water gedacht, want in deze provincie zijn we kampioen korter douchen. Bijna driekwart van de Brabanders zegt dat zij korter douchen. In heel Nederland is dat 67 procent.