D66 vindt dat Waalre veel te weinig stemlokalen heeft en is bang voor 'Afrikaanse toestanden'
De fractievoorzitter van D66 kwam er per toeval achter dat er geen negen maar nog maar vier stemlokalen zijn. "Ik kreeg een tip en zag vervolgens op de site van de gemeente dat dit klopte. Zomaar zonder enig overleg met de gemeenteraad heeft de burgemeester besloten dat er nog maar vier plekken zijn om te stemmen."
Geen probleem
De fractievoorzitter heeft daarom in een brief aan burgemeester Jan Brenninkmeijer om tekst en uitleg gevraagd. "Ik heb hem in de wandelgangen al gesproken maar toen reageerde hij dat hij het probleem niet zo zag. Hij zei: dan nemen ze toch de buurtbus?"
De Zeeuw snapt niet dat er zo werd gereageerd. Hij geeft een praktisch voorbeeld van reizen met de buurtbus. "De bewoners van zorgappartementen in Eekenrode hebben nu geen stemlokaal meer, maar moeten naar De Pracht. Dit betekent de buurtbus pakken, stemmen, een uur wachten op de volgende buurtbus en via een lange route terug. Dat is een onderneming van bijna drie uur. Dat kun je niet vragen van ouderen."
Reactie Brenninkmeijer
Burgemeester Brenninkmeijer bestrijdt dat hij de bewuste uitspraken tegen De Zeeuw heeft gedaan. Hij heeft De Zeeuw niet in de wandelgangen gesproken en ook de brief waarover de fractievoorzitter spreekt is hem onbekend, schrijft hij in een reactie aan Omroep Brabant.
Volgens Brenninkmeijer zijn er voor de verkiezingen in de gemeente Waalre zeven stembureaus verdeeld over vier locaties aangewezen. Dat zijn er minder dan bij de gemeenteraadsverkiezingen, maar de ervaring leert dat de opkomst bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten lager is. Daarbij is goed gekeken of de inwoners de afstanden naar de stembureaus kunnen overbruggen, laat Brenninkmeijer weten.
De burgemeester schrijft verder het belangrijk te vinden dat alle inwoners de mogelijkheid hebben om hun stem uit te brengen. De huidige locaties zouden daaraan voldoen. Voor mensen die moeilijk ter been zijn is er de mogelijkheid om met de buurtbus of met speciaal vervoer te gaan. Mocht het vervoer lastig zijn dan is het ook mogelijk iemand anders te machtigen, aldus de burgemeester.
Drempel
De politicus De Zeeuw is op dreef als hij begint over democratie. "Je moet het kiezen zo laagdrempelig mogelijk maken om zoveel mogelijk mensen de kans te geven hun stem uit te brengen. In Waalre wordt er nu een enorme drempel opgegooid voor mensen die minder mobiel zijn.
Tilburg hing altijd onderaan met één stemlokaal per 2500 kiezers. Waalre gaat daar nu dik overheen met één lokaal per 3000 stemgerechtigden." Landelijk ligt dit aantal kiezers per stemlokaal rond de 1400. De Zeeuw hoopt snel een reactie te krijgen van de burgemeester en hoopt dat hij inziet dat er weer negen stemlocaties zoals voorheen moeten komen.
Reden
Over een oorzaak van het meer dan halveren van stemplekken is het gissen. "Er zijn steeds minder mensen bereid om te helpen op een stembureau. Misschien speelt dat een rol", constateert de lokale politicus wat sip.