Wie, wat water: lege vennen en bruine weilanden: wat doet het waterschap om droogte te voorkomen?

12 maart 2019 om 19:24
nl
Het regent regelmatig en soms zelfs lang en hard. Toch is het nog steeds droog, te droog zelfs. Het grondwaterpeil is na de extreem droge zomer namelijk nog steeds niet terug op de het gewenste peil. De mogelijkheden van de waterschappen om droogte tegen te gaan zijn beperkt. “Zoveel mogelijk water vasthouden, dat is eigenlijk het enige wat we kunnen doen”, aldus Jack Rombouts van waterschap Brabantse Delta.
Profielfoto van Dirk Verhoeven
Geschreven door
Dirk Verhoeven

Water vasthouden doet het waterschap vooral met stuwen. “En die zijn er in allerlei verschillende maten”, vertelt Rombouts. Hij staat bij de beek Aa of Weerijs in Rijsbergen en wijst naar de stuw Tweegelanden. We proberen bijvoorbeeld grote stuwen zo hoog mogelijk te houden om water vast te houden. Maar we doen dat ook in het klein.”

Drempels
De kleinste voorziening die het waterschap nu gebruikt is een zogenoemde drempel. Dat is een klein stuwtje in een sloot. Het ziet er simpel uit en dat is het eigenlijk ook. Vier paaltjes met een plankje er tussen, in de sloot. “Op die manier blijft het water langer in de sloot staan en heeft het meer kans om de grond in te trekken”, aldus Rombouts. Waterschap Brabantse Delta probeert boeren te stimuleren om meer van dit soort stuwtjes te plaatsen door de materialen gratis te verstrekken. 


Omroep Brabant duikt in de week voor de waterschapsverkiezingen in het werk van het waterschap. Want wat doet het waterschap nu precies en wat valt er dan eigenlijk bij de verkiezingen 20 maart precies te kiezen?  

“Nou, er valt genoeg te kiezen met betrekking tot de droogte", aldus Rombouts. “Als waterschap proberen we te sturen met grondwater. Je hebt daarin twee verschillende belangen: landbouw en natuur. De landbouw wil een lage grondwaterstand in het voorjaar om het land te kunnen bewerken, maar voor de natuur is juist een hogere grondwaterstand weer beter. Dat is dus het spanningsveld en dat valt er dus ook te kiezen." 

In de aanloop naar de waterschapsverkiezingen brengt Omroep Brabant dagelijks een verhaal over de rol van het waterschap.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.