Ook 15.000 euro voor nieuwe slachtoffers Q-koorts

12 maart 2019 om 22:31
nl
Ook mensen bij wie pas in de toekomst duidelijk wordt dat ze Q-koorts hebben, kunnen een tegemoetkoming krijgen. Dat zei minister Bruno Bruins (Medische Zorg) dinsdagavond. Ze moeten de ziekte dan wel hebben gekregen tijdens de epidemie van 2007 tot 2011.
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

Vorige maand bleek dat alle chronische Q-koortspatiënten een vergoeding krijgen van 15.000 euro. De regeling geldt voor mensen die de ziekte tijdens de epidemie opliepen, tussen januari 2007 en december 2011.

Kritiek
De inschrijving voor die regeling was op 1 februari gesloten, maar dat zorgde voor veel kritiek vanuit de Kamer. Artsen krijgen nog altijd nieuwe patiënten die Q-koorts onder de leden blijken te hebben. "Ook zijn er mensen die een foute diagnose hebben gekregen", geeft Bruins toe. "Het voelt dan onterecht om deze mensen uit te sluiten." Daarom verruimt de minister de regeling.

Het is een kleine overwinning voor patiënten en nabestaanden, die massaal naar het debat IN Den Haag waren gekomen. Zeker zestig van hen zaten op de tribune. Toch zijn ze nog lang niet tevreden. Ze eisen excuses, extra onderzoek en een veel hogere vergoeding. Dat alles kwam er dinsdag niet. 

'We knokken door'
"Dit is klein bier. We zijn heel teleurgesteld", vertelt Bert Brunninkhuis, voorzitter van belangengroep Q-uestion. "Blijkbaar is het in Den Haag nog steeds niet duidelijk dat hier sprake is van een catastrofe. Zo'n honderd doden en vijftienhonderd chronisch zieken. Waar de minister mee komt is volledig in strijd met de aanbeveling van de Ombudsman.  De minister dwingt ons naar de rechter te gaan. We knokken door!" 

Naast hem staat Michel van den Berg (64) uit Helmond. Hij lijdt al negen jaar aan de gevolgen van de ziekte. "Ik vond dat de minister zich buitengewoon hard opstelde in het debat. Dit doet pijn."

Wachten op privacy instellingen...

 

Brief
Mensen die er in de toekomst achter komen dat ze de ziekte hebben, kunnen een brief schrijven aan het ministerie. Een commissie oordeelt dan of ze recht hebben op een vergoeding. Dat kan in ieder geval nog ‘enkele jaren’.  

Een groot deel van de Kamer wilde dat patiënten niet meer aan hoeven tonen dat ze in de epidemie ziek werden. De SP wilde het bedrag verdubbelen. Dit alles wil de minister niet. Wel maakt de minister geld vrij voor onderzoek naar de ziekte bij jongeren.

Volgens Q-uestion, stichting voor mensen met Q-koorts, zijn er 1500 mensen chronisch ziek als gevolg van de ziekte.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.