Cursus Handgemaakte Klompen: 'Na de dood van mijn vader dacht ik: ik wil ook klompen kunnen maken'
De cursus wordt gegeven door Carel Jeuken. Het klompen maken is hem met de paplepel ingegoten. Zijn familie maakt al generaties lang klompen, vertelt hij. Nu is alles machinaal, maar hij leert zijn cursisten met de hand een klomp te maken uit een stuk hout.
Uit een dik stuk boomstam maken de cursisten hun eigen klomp. Eerst gaan ze met een bijl in de weer om het grove werk te klaren. Met potlood wordt de vorm van de klomp grof uitgetekend. Daarna wordt met een groot mes, een zogenaamd paalmes, de vorm verfijnd. Daarna weer wordt het hout uitgehold. "En dan wordt het met een zelf getekend figuurtje op de bovenkant afgemaakt. Dat is traditie", zegt Jeuken.
Zwaar werk
Zwaar werk is het wel. De spaanders vliegen in het rond. "Fitnessen hoeft deze week niet meer", lacht deelnemer Marie Louise Hol. Zij heeft een winkel met souvenirsklompen. "Daarom doe ik mee. Ik wil weten hoe ze gemaakt worden." Cursusleider Jeuken legt uit hoe ze vroeger aan hun hout kwamen:
De klompen worden gemaakt van vers populierenhout. "De populier leent zich goed voor het maken van klompen", weet Jeuken. "Daar zitten niet zoveel knoesten in en het groeit mooi recht. Zeker niet als elk jaar de takken eraf zijn gehaald."
Machinaal versus handgemaakt
Jeuken legt uit wat het voordeel en het nadeel is van handgemaakte klompen. "Het voordeel is dat de handgemaakte klomp wat steviger is. Vooral als je er veel op loopt of, zoals vroeger, zwaar werk op doet is dat een voordeel." Het nadeel is de intensiteit van de arbeid.
"Een handgemaakte klomp kost al snel 70 a 80 euro, tegen 15 a 20 euro voor een machinaal gemaakte." Zeker aangezien de meesten de klompen als luxe hebben tegenwoordig, zal een machinaal gemaakte meestal volstaan.