Man van 74 en zijn twee zoons aangehouden voor de smokkel van 3300 kilo cocaïne via Hazeldonk
De drie hebben de Nederlandse nationaliteit. Waar ze precies vandaan komen, is niet bekendgemaakt. De aanhoudingen vonden de afgelopen weken plaats in Spanje en Duitsland, tijdens een gecoördineerde internationale politieactie. Dat meldt de Landelijke Eenheid van de politie donderdag. De drie verdachten zitten inmiddels vast in de cel in Nederland.
Politie en OM denken dat ze een belangrijke rol speelden in het organiseren van dit grootschalig transport. Ze zijn betrokken bij meerdere fruit-importbedrijven.
Antwerpen
De partij drugs zat in een container met bananen en werd al op 12 januari 2017 onderschept bij een bedrijf aan de Nederlands-Belgische grens bij Hazeldonk. De container kwam vanuit Zuid-Amerika via de haven van Antwerpen naar Nederland. Een tip van de Belgische douane leidde naar de drugs.
Nadat de cocaïne was gewogen bleek het netto te gaan om 3300 kilo met een straatwaarde van ruim 80 miljoen euro. De partij is destijds meteen vernietigd.
Onderzoek Imperial
In januari 2017 werden de eigenaren van het transportbedrijf en de chauffeur aangehouden. Het ging om transporteur Jan B. uit Wernhout en een familielid.
Jan B. stond een jaar geleden nog voor de rechtbank in Breda. Er werd toen opvallend genoeg met geen woord gerept over de Hazeldonkvangst. Wel over een oude zaak. Daarvoor kreeg Jan B. drieënhalve maand cel. De straf was ook lager vanwege zijn hoge leeftijd.
Komende zomer wordt hij 80. Een woordvoerder van het OM bevestigt dat de Wernhouter nog steeds verdachte is in deze megasmokkel. Maar niet de hoofdverdachte.
Verdacht 'verlies' op bananen
Het vermoeden bestond dat anderen achter de smokkel zaten. Toen de politie de fruitimporteur tegen het licht hield, zagen agenten dat het bedrijf eerder al een lading bananen met verlies had doorverkocht. 'Oneconomisch' noemt het OM dat. Het was ook verdacht en daarom besloot de politie verder te gaan speuren.
De afgelopen twee jaar is door een politieteam onderzoek gedaan. Dat gebeurde in alle stilte, waardoor het leek alsof de hele zaak stil lag. Maar achter de schermen gebeurde er van alles.
'Wirwar aan bedrijven'
Dit onderzoek, met de codenaam Imperial, leidde naar een vader en twee zonen die in Spanje en België wonen. In februari zijn hun huizen en bedrijven doorzocht. Er is beslag gelegd op onroerend goed ter waarde van ruim een miljoen euro, vier luxe auto’s, contant geld en bankrekeningen.
"Ze hadden een wirwar aan bedrijven en dat wilde we goed uitzoeken", zegt de OM-woordvoerder. De opgepakte verdachten Een man van 51 werd in Spanje aangehouden, zijn broer van 44 in Duitsland. Afgelopen weken zijn zij overgeleverd aan Nederland en vastgezet. Hun 74-jarige vader meldde zichzelf bij de politie.
Meer drugstransporten in beeld
Ze investeerden waarschijnlijk in vastgoed in Spanje. Hun banktegoeden zijn bevroren.
Intussen lijkt de politie nog meer drugstransporten op het spoor te zijn, ook tussen bananenzendingen. De recherche zoekt ook uit of ze coke verstuurden tussen partijen houtpellets. Op een in beslag genomen telefoon zijn foto's gevonden waarop zoiets te zien is. Het zou gaan om vier zendingen van 500 kilo per keer dus in totaal 2000 kilo coke.
Versleutelde berichten
Ook zijn er gecodeerde ('pgp') tekstberichten gevonden die via het telefoonverkeer zijn verstuurd. Volgens de politie hebben in beslag genomen servers in Canada en Costa Rica (in 2016) ook in deze zaak waardevolle info opgeleverd.
Het dossier ligt bij de rechtbank in Zwolle. Dat doet vaker grote Brabantse cokedrugszaken. De rechters oordeelden donderdag dat het voorarrest mag worden verlengd met negentig dagen.