Vluchtoord Uden: het bijzondere oorlogsverhaal van tienduizend Belgische vluchtelingen in Brabant
In Uden hadden de Belgische vluchtelingen tussen 1914 - 1919 een eigen dorp dat bestond uit zo’n zeventig barakken. Later werden op het complex ook kleine huisjes gebouwd, de zogeheten villa’s. In de barakken waren onder meer een eigen ziekenhuis, slaapzalen en eetzalen ondergebracht. “Met de vluchtelingen kwamen ook Belgische doktoren, onderwijzers en burgemeesters mee. Het was een echt Belgisch dorp”, vertelt Adriaan Sanders van de Heemkundekring Uden.
Unieke film te zien uit... 1916
Op de expositie, die de afgelopen jaren op reis is geweest door heel Nederland, is ook een unieke film te zien”, die ruim honderd jaar geleden in Vluchtoord Uden werd opgenomen. “Het geeft een reëel beeld hoe het dagelijks leven in Vluchtoord eruit zag. De film is destijds gemaakt om aan hulpverlenende landen en instanties te laten zien wat er met de geschonken materialen en financiële middelen was gedaan.”
Belgische geboortegolf
Maquettes, foto’s, gebruiksvoorwerpen en een unieke film brengen een uniek stukje Brabantse historie weer tot leven, met soms heel bijzondere tastbare herinneringen. “Tussen 1914 – 1919 zijn er in Vluchtoord zeshonderd kinderen geboren”, vertelt Adriaan Sander. “Het geboorteregister van de gemeente Uden was in die tijd heel wat dikker dan na die periode.”