Video

Nederlandse mini-T-Rex is nieuw pronkstuk Oertijdmuseum: 'Hij is de laatste vleesetende dino'

23 maart 2019 om 17:43
nl
Met niet meer dan één enkel dijbeenbotje reconstrueerde het Oertijdmuseum in Boxtel de laatste vleesetende dinosaurus in Nederland. De Betasuchus is met zijn drie meter lengte een stuk kleiner dan zijn Amerikaanse soortgenoot, de T-Rex. "Wat hem voor ons bijzonder maakt is dat hij hier geleefd heeft", zegt directeur Fraaije van het museum. Zaterdag is de nieuwe aanwinst van het museum onthuld.
Profielfoto van Tonnie Vossen
Geschreven door
Tonnie Vossen

Een jaar lang werkte paleo-artiest Aart Walen aan de reconstructie van de mini T-Rex. "Meestal is het andersom en vinden ze een hele dinosaurus, waarvan een paar botjes ontbreken", legt hij uit. Dat hij nu uit moest gaan van een enkel botje stelde hem aanvankelijk wel voor een probleem. "Ik dacht: jeetje, hoe moet ik dat aanpakken?"

Bekijk de video en lees daarna verder.

Dinobotten in Polen
Samen met andere onderzoekers ging hij wereldwijd op zoek naar exemplaren die net als het gevonden bot ook 66 miljoen jaar oud waren. "In Polen hadden ze vergelijkbare botten in de collectie. Die waren opgegraven in de woestijn in Mongolië." Een van die dino's was voor de helft intact, dus dat bracht de reconstructie al een behoorlijk eind op gang.

Met het gebruik maken van allerlei technieken, waaronder ook 3D-prints en laserscans, ontstond geleidelijk aan een complete replica van de Betasuchus. "Eigenlijk is het een ultieme grote wolf", zegt Walen. Gevaarlijk voor alles wat leefde. "Wij hadden dat als mensen niet overleefd", meent Walen heel stellig.

Wachten op privacy instellingen...

Het skelet hoort volgens museumdirecteur René Fraaije tot de absolute pronkstukken. "Vooral omdat hij van Nederlandse bodem is." Het museum werkt intussen hard aan zijn grootste project ooit: de reconstructie van een twintig meter lange Diplodocus.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.