Bavaria krijgt een kroontje voor zijn 300e verjaardag: bierbrouwer vanaf nu koninklijk
Het predicaat koninklijk krijg je niet zomaar, daarvoor moet je aan best wel wat voorwaarden voldoen. Zo moet je als kroondrager minstens honderd jaar bestaan en van landelijke betekenis zijn. Maar dat is nog niet alles.
Onberispelijk
Bedrijven en instellingen kunnen het predicaat weliswaar zelf aanvragen, maar uiteindelijk bepaalt alleen de koning of de titel ook echt wordt verleend. En dat oordeel wordt pas geveld na een uitgebreid onderzoek. Zo moet bijvoorbeeld de bedrijfsvoering onberispelijk zijn en de bestuursleden en commissarissen moeten 'te goeder naam en faam bekend staan en van onbesproken gedrag zijn'.
Het nieuws werd woensdag officieel bekendgemaakt door de commissaris van de koning Wim van de Donk. Overigens is 'Royal Swinkels Family Brewers' niet de enige koninklijke bierbrouwer. Grolsch in Enschede heeft ook al een kroontje.
'Dat kroontje betekent heel wat'
Directeur Jan-Renier Swinkels van Swinkels Family Brewers spreekt over een bijzondere dag. "Dat kroontje dat wij krijgen, betekent wel iets voor ons. Dat is een bevestiging dat wij een prachtig bedrijf hebben, vooral voor de familie en onze medewerkers betekent het heel wat."
'Je krijgt het niet zomaar'
Ook commissaris van de Koning Wim van de Donk is trots. "Dit komt niet heel veel voor. Je krijgt het ook niet zomaar. Er wordt ruim onderzoek naar gedaan. Klopt het wel echt driehonderd jaar bijvoorbeeld? Maar als je als bedrijf diepgeworteld bent, kan je hoog groeien. Dat heeft dit bedrijf wel laten zien."