Omroep Brabant krijgt Gouden NL Award voor zoektocht naar zelfmoordpoeder
Aanleiding voor het onderzoek was de zelfmoord van de 19-jarige Ximena Knol uit Uden die het dodelijke poeder heel eenvoudig kocht op internet. Ook genomineerd waren een verhaal van RTV Noord over gaswinning en een verhaal van Omrop Fryslân over het uitsterven van typische Friese runderen.
Omroep Brabant kreeg naast de NL Award voor 'eigen nieuws' dus ook de categorieoverstijgende Gouden NL Award voor 'zelfmoordpoeder'. Hier is een geldprijs van 2500 euro aan verbonden.
'Hier hoort de omroep voor te staan'
De jury is lovend over de zakelijke toon in de uitzending, niet belust op sensatie, maar op informatie. "Hier hoort de omroep voor te staan", aldus het juryrapport. Door de journalistieke inspanningen kwam het onderwerp op de politieke agenda te staan.
Er waren ook NL Awards in andere categorieën, zoals beste tv-programma (Omroep Gelderland, Ridders van Gelre en Ons Verloren Hertogdom) en beste radioprogramma (Omrop Fryslân, Buro de Vries: Marc werd Manon). In totaal waren achttien radio- en tv-programma’s, onlineprojecten en journalisten genomineerd.
Ximena Knol
Bij Omroep Brabant begint het verhaal over zelfmoordpoeder als de ouders van Ximena de publiciteit zoeken. Hun dochter beroofde zich begin 2018 van het leven met hulp van een middel dat wordt gepromoot op de website van de Coöperatie Laatste Wil.
Verslaggevers van Omroep Brabant, onder wie Karlijn Houterman, verdiepen zich in de wereld rond dit schimmige poeder. Ze gaan undercover om het poeder zelf aan te schaffen en halen verhaal bij onder andere Marktplaats en de politiek.
'Jong Talent'
Karlijn Houterman won vorig jaar voor Omroep Brabant de NL Award 'Jong Talent'. Omroep Brabant nam toen ook de award voor beste documentaire mee naar huis. Dit jaar was één productie van Omroep Brabant genomineerd.
Karlijn had zelf niet verwacht dat ze dit jaar zou winnen, schrijft ze op Twitter: "Deze had ik niet verwacht!"