'ASML voor honderden miljoenen gedupeerd: Chinezen stelen bedrijfsgeheimen'

11 april 2019 om 06:13
nl
Chinese spionnen hebben op grote schaal bedrijfsgeheimen gestolen van chipmachinemaker ASML in Veldhoven. De schade loopt in de honderden miljoenen euro’s. Het Financieele Dagblad meldt dit. De diefstal vond plaats bij een ASML-vestiging in het Amerikaanse San Jose, zo werd vanuit Veldhoven bevestigd.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

"We hebben deze diefstal zelf ontdekt en hebben meteen juridische stappen genomen", aldus het Veldhovense bedrijf in een reactie. "Dit speelde een paar jaar geleden en is terug te vinden in de database van de rechtbanken." ASML won de zaak en kreeg volgens de krant een schadevergoeding van 223 miljoen dollar.

'Er ligt geen blauwdruk op straat'
Het concern bevestigt dat het gaat om een onderdeel van het bedrijf in Silicon Valley waar software-programma's voor machineoptimalisatie ontwikkeld worden. "Er ligt geen blauwdruk op straat waar je een lithografiemachine mee kunt bouwen", zegt een woordvoerster van het bedrijf. Ze wil daarmee de indruk wegnemen dat kant-en-klare informatie nu bij de Chinezen bekend zou zijn.

Uit onderzoek van het Financieele Dagblad waren de spionnen hooggeplaatste R&D-medewerkers van het bedrijf. Ze zouden indirecte banden hebben met het Chinese ministerie van Wetenschap en Technologie. Het gaat, voor zover bekend, om de grootste spionage ooit bij een Nederlands bedrijf.

LEES OOK: ASML gehackt geweest, aanvallers zouden geen gevoelige gegevens buitgemaakt hebben

Jarenlang toegang
De Chinese spionnen hebben als ASML-medewerkers jarenlang toegang gehad tot de interne netwerken in de vestiging in San Jose. Ze maakten daar broncodes, software, prijsstrategieën en geheime gebruikershandleidingen buit. ASML laat weten dat het bedrijf de diefstal hoog opneemt, maar dat zoiets nooit helemaal te voorkomen is. "We hebben al actie ondernomen om het veel moeilijker te maken. Bedrijfsinformatie is gesegmenteerd. Medewerkers kunnen niet overal bij."

De diefstal gebeurde onder regie van XTAL, een in 2014 opgerichte concurrent van het Veldhovense concern. Het bedrijf wist de gestolen kennis in razend tempo te verwerken en kaapte een jaar later al grote klanten weg bij ASML, waaronder elektronicagigant Samsung.

Kamervragen over spionage
Partijen in de Tweede Kamer willen dat bedrijven beter beschermd worden tegen Chinese industriële spionage. Het CDA in de Tweede Kamer ziet in de diefstal een patroon van toenemende Chinese invloed in Nederland en de rest van de westerse wereld. De Kamerleden Joba van den Berg en Mustafa Amhaouch hebben liefst twintig vragen gesteld. Zo willen ze weten of door de diefstal Nederlandse belangen zijn geschaad en wat er precies is gebeurd. Maar ook of bedrijven in ons land voldoende zijn beveiligd en of de Chinese ambassadeur zal worden aangesproken vanwege de spionage.

,,Opnieuw bewijs dat Chinezen op wederrechtelijke wijze Nederlandse bedrijfsgeheimen gestolen hebben, ditmaal bij @ASML", zo twittert GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee. Hij heeft een debat aangevraagd met minister Eric Wiebes.

 

Wachten op privacy instellingen...

'Nog steeds verstandig om zaken te doen met China'

Hoofd van de inlichtingendienst AIVD Schoof waarschuwde eerder deze maand al dat er Nederlandse bedrijven slachtoffer zijn van Chinese spionage. Maar wat ASML betreft is het nog steeds verstandig om zaken te doen in China. " Dit was een rotte appel. We zijn echt niet de enige in onze industrie die erop vertrouwen dat we zaken kunnen doen in China, mits we onze kennis goed afschermen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.