Tilburgse wietbende de bak in, 'verrader' Alain vrijuit met nieuw leven

11 april 2019 om 14:17
nl
De rechtbank heeft gevangenisstraffen tot zes jaar opgelegd aan de leden van een Tilburgse wietbende. De zaak veroorzaakte ophef. Alain, een van de verdachten wees bendeleden en plekken aan. Door zijn verhalen werd veel bekend over de honderden miljoenen die omgaan in de wietteelt. Maar Alain moest hier een hoge prijs betalen: onderduiken en emigreren met zijn vrouw en kinderen. Ze zitten in een getuigenbeschermingsprogramma.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

Veel bewijsmateriaal kwam uit de gedetailleerde verhalen van Alain. Daarom stond de rechtbank in Breda daar uitgebreid bij stil. "Tamelijk uniek, deze inkijk van binnenuit", zei de rechtbank.

Alain was vrijwillig naar de politie gestapt, niet onder druk is gezet en betrouwbaar, oordeelde de rechtbank. Er is ook geen bewijs is voor een deal met justitie. De politie heeft zich -afgezien van wat foutjes- in het algemeen aan de regels gehouden.

'Bedonderd'
Zijn advocaat vond dat de politie hem heeft belazerd. Er zouden wel degelijk toezeggingen zijn gedaan die de politie niet nakwam. Maar daarvoor was onvoldoende bewijs, vond de rechter.

Het Openbaar Ministerie eiste 36 maanden celstraf tegen Alain, maar de rechtbank noemde dat 'onbegrijpelijk' omdat hun leven in Nederland voorbij is en iedereen een nieuwe identiteit heeft aangenomen. Hij is al genoeg gestraft, was de boodschap. Alain kreeg daarom 248 dagen cel, die hij al heeft uitgezeten.

Familiebedrijf
Het meeste opvallende was dat de zaak draaide om een familie: de Tilburgse broers Ton (55), Twan (of Toine) (59) en Theo (54). Ton was oprichter van de misdaadorganisatie, oordeelde de rechtbank. Bijna tien jaar lang was hij de baas, later kwam zijn zoon Mike (29) er bij als gelijke en als opvolger. Pa Ton kreeg de zwaarste straf: zes jaar. Mike drie jaar cel.

Theo kreeg 27 maanden celstraf als bendelid. Broer Twan zat volgens de rechters niet in de criminele organisatie. Hij kreeg wél 22 maanden voor witwassen.

De dagelijkse leiding hadden de ‘managers’ Alain S. (49) en Eric K. (51). Ze waren het middenkader en stuurden de vloer aan, ook om de familie buiten beeld te houden.

Daaronder stonden negen anderen: timmerlieden, elektriciens, knippers, een makelaar die (wiet)panden regelde en een man die handtekeningen zette onder huurcontracten. Ze kregen straffen die uiteenliepen van werkstraffen tot anderhalf jaar cel.

Grootschalige hennepteelt
Alain vertelde veel en beschuldigde iedereen, maar hij is zelf ook gewoon als verdachte behandeld. Diverse andere verdachten legden uitgebreide bekentenissen af over hun eigen en andere illegale activiteiten in de periode 2003-2012. De rechtbank sprak van mensen met een 'beroep en een bedrijf'.

Alleen verdachte Theo zat donderdag in de rechtszaal, samen met nog een zestal advocaten. De rechtbank had een samenvatting gemaakt, het voorlezen daarvan duurde anderhalf uur. Het vonnis bestaat uit 88 pagina's.

Wietkwekerijen
Alain vertelde bij de politie uitgebreid over 46 adressen. In het dossier worden kwekerijen genoemd in de hele provincie en daarbuiten. In Etten Leur, Diessen, Empel, Veghel, Alphen, Baarle-Nassau, Moergestel, Hooge Mierde, Goirle, Dongen, Oirschot en diverse panden in Tilburg. Tot in Den Haag en België aan toe zou de groep actief zijn geweest, maar het OM heeft lang niet alle wietplantages opgenomen in de aanklacht.

Schok
Toen deze zaak met de codenaam Heemskerck vanaf 2013 volop in het nieuws kwam, veroorzaakte die een schok. Door de gedetailleerde verhalen van Alain werd het ineens duidelijker dat de wietwereld veel groter was dan altijd gedacht. Alleen al in Tilburg ging jaarlijks naar verluidt pakweg 800 miljoen euro om. Dagelijks zijn er 2500 mensen bezig met de illegale bedrijfstak. Er zouden zo’n zestig groepen zijn die hetzelfde doen als de wietbroers, was de conclusie van wetenschappers toen die 'mee keken' met het onderzoek.

Er is vaak op gewezen dat de omzet van pakweg 800 miljoen vergelijkbaar is met de Tilburgse gemeentebegroting. De rechtbank was het daar mee eens. "Niet uit de lucht gegrepen", noemde de rechtbankvoorzitter die vergelijking.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.