Video

'Niet vanzelfsprekend dat je veilig thuiskomt', gedeputeerde schrikt van stijging verkeersdoden

18 april 2019 om 08:58
nl
Christophe van der Maat reageert donderdagochtend geschokt op de grote stijging van het aantal verkeersdoden in onze provincie. "Het is niet vanzelfsprekend meer dat je iedere dag veilig thuiskomt", zegt de gedeputeerde van mobiliteit in het radioprogramma Wakker van Omroep Brabant. Uit cijfers van het CBS blijkt dat Brabant de meeste slachtoffers heeft te betreuren: 150 verkeersdoden in 2018. Dit is sinds 2005 niet meer zo hoog geweest.
Profielfoto van Frances Vermeeren
Geschreven door
Frances Vermeeren

"Dit is echt een heel hoog cijfer. Het schommelde de afgelopen jaren rond de honderd en dit is een heel vervelende, forse uitschieter. Over het algemeen zijn we blij als Brabant bovenaan een lijstje staat, maar dit is een zwarte dag." In 2017 vielen er in onze provincie 98 verkeersdoden. Dat aantal steeg afgelopen jaar met vijftig procent. De meeste ongelukken gebeuren op provinciale wegen.

Een verklaring voor de toename heeft de gedeputeerde niet. De data van het CBS zijn nog niet geanalyseerd. "Ik ben erg geschrokken van deze cijfers, zeker als je ziet hoeveel wij aan verkeersveiligheid doen", zegt hij. Brabant investeerde de afgelopen tijd onder meer veel in campagnes rondom het thema verkeersveiligheid en de provincie werkte nauw samen met de politie.

Luister hieronder het hele gesprek met gedeputeerde Christophe van der Maat terug:

 


Ongevallen met meerdere doden
Toch is Van der Maat niet helemaal verrast. "We zagen het wel aankomen. Onder meer door de verdrietige ongevallen in Oss en met het busje in Helmond. Bij die twee ongevallen kwamen meerdere mensen om." De gedeputeerde refereert aan het ongeval met een Stint op het spoor in Oss en het ongeval op de Helmondsingel tussen een busje en een vrachtwagen. Daarbij overleden in totaal negen mensen, onder wie vier kinderen.

Maatregelen
Omdat veel ongevallen gebeuren op provinciale wegen, heeft de provincie die wegen de afgelopen periode extra onderzocht. Er is bekeken of bepaalde plekken sneller aangepakt moeten worden en of een weg nog wel 'bij de tijd is'. Daarbij is de provincie volgens Van der Maat bezig om samen met gemeenten en het ministerie verschillende databronnen te bekijken, zodat al vooraf duidelijk is waar de risico's op ongevallen het grootst zijn.

Meldpunt
Omroep Brabant heeft onlangs het Meldpunt Onveilig Verkeer geopend. Is er een onveilige verkeerssituatie bij jou in de buurt? Laat het dan aan ons weten via een melding. Ook kun je in de interactieve kaart met meldingen stemmen op een situatie die iemand anders al heeft gemeld. Inmiddels hebben we al duizenden meldingen binnen.

We gaan langs bij de plekken die het vaakst gemeld worden en die het meest opvallen en vragen experts hoe het veiliger kan.

Wachten op privacy instellingen...

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.