Wie krijgen er dit jaar een lintje? 'Ik weet het wel, maar ik mag daar niets over zeggen'
Op de dag voor Koningsdag regent het lintjes. Vrijdag om één uur wordt officieel bekend wie dit jaar de gelukkigen zijn. In de gemeente Moerdijk worden er steeds meer lintjes uitgereikt en Julia heeft daar een verklaring voor.
Aanvraag voor een lintje
“Sinds 2012 informeert de gemeente de inwoners veel beter hoe het systeem van zo’n lintje werkt. Sommige mensen dachten dat de gemeente zelf een lintje toewijst. Dat is dus een misverstand, want de mensen vragen zelf een lintje aan voor iemand anders.”
Heel veel besturen gingen nadenken.
Procedure
Via een brief kun je iemand aanmelden voor een Koninklijke Onderscheiding. Als die is binnengekomen gaat Julia aan de slag. “Het begint met een belletje, informatie verzamelen en dan maak ik een afspraak met degene die de aanvraag heeft gedaan. Er wordt gekeken wat er op het cv staat, want het moet allemaal vrijwilligerswerk zijn. Dan ga ik de procedure door om een volledig dossier te krijgen. Hopelijk is het dan voldoende om het met een positief advies naar de commissaris van de koning te sturen.”
De leukste smoesjes worden bedacht.
Voor Julia begint dan de leukste taak: de mensen die de onderscheiding krijgen naar een locatie lokken. “Ik noem het altijd de leukste dag van het jaar. Je belt de indieners op en met hen maak je een plannetje. Zij houden het geheim en betrekken er ondertussen vrienden en familie bij. De leukste smoesjes worden bedacht.”
Thuis uitreiken
In de gemeente Moerdijk komt de burgemeester persoonlijk naar de mensen. “Onze burgemeester vindt het leuk om de lintjes thuis uit te reiken. Met een busje gaan we langs alle adressen. Dat is veel persoonlijker.”