Lachgas op Bevrijdingsfestival Den Bosch niet officieel verboden, wel 'extra toezicht’
Uit een onderzoek van de NOS blijkt dat mensen die op Bevrijdingsdag lachgas willen gebruiken of verhandelen, niet welkom zijn op de officiële Bevrijdingsfestivals. Dit hebben de festivals besloten naar aanleiding van de groeiende populariteit van het middel in combinatie met de incidenten tijdens Koningsdag. Hoewel er in Den Bosch geen sprake is van een officieel verbod, laat een woordvoerster van het festival weten dat er ‘extra op wordt toegezien’.
Tassen controleren
Op het terrein wordt volgens de organisatie geen lachgas verkocht. Als dat wel gebeurt, zal er volgens de gemeente ‘adequaat op worden gereageerd’. Omdat er geen verbod op lachgas is aangevraagd bij de evenementenvergunning, is het niet officieel verboden. Ook is er in de huisregels niets vermeld over het gebruik van lachgas.
“Bij de ingang staat wel beveiliging die extra let op mensen die lachgas bij zich hebben. Tassen worden zoals altijd gecontroleerd op wapens en drugs, maar dit jaar ook extra op lachgas. Als mensen het middel bij zich hebben, wordt dat afgepakt. Maar mensen worden niet het terrein afgezet”, zegt woordvoerster Niki van Rooij.
Van Rooij benadrukt aan dat het een familiefestival is. “We hebben een braaf publiek en voor zover ik weet, is er eerder nog nooit lachgas aangetroffen op het festival. Ik verwacht dan ook niet dat dit zondag zal gebeuren.”
Wat is lachgas?
Lachgas wordt geïnhaleerd door in en uit een ballon te ademen waar het lachgas door middel van een slagroomspuit in is gespoten. Het inhaleren van het gas zorgt bij mensen voor een kortdurende maar sterke roes. “Er is sprake van bewustzijnsdaling die een beetje lijkt op dronkenschap”, aldus het Trimbos-instituut.
Bevrijdingsfestival
Op het Bevrijdingsfestival in Den Bosch zijn zondag verschillende optredens te zien. Onder andere zanger Jett Rebel, rockband Navarone en dj Sam Feldt treden op. Ook is er een dansworkshop, een zelfgemaakte markt en een speciaal wortelrestaurant.