Politicus, arts en tuinbouwer willen legaal wiet kweken en zo mensen met pijn helpen
Manders hoopt mee te kunnen doen aan een landelijke proef met legale wietteelt. In het regeerakkoord staat dat er op zes tot tien plekken geëxperimenteerd gaat worden met de verkoop van legaal geteelde wiet. Eerder al meldden de burgemeesters van Eindhoven, Tilburg en Breda mee te willen doen aan de proef.
Pijnbestrijding
“We willen mensen die enorm pijn lijden, verlossen van die pijn. En dat op een legale manier”, aldus Manders. “Veel mensen hebben baat bij medicinale cannabisolie. Als arts wil je je patiënten een kwalitatief hoogwaardig product kunnen leveren. Daarom hebben we dit groepje geformeerd.”
“Op dit moment is medicinale cannabisolie via veel schimmige kanalen te koop", legt hij uit. "Je weet niet wat je precies krijgt. Als wij die olie zelf gaan maken, kunnen we ervoor zorgen dat de olie biologisch is, maar bovenal steeds dezelfde kwaliteit heeft. De arts, apotheker en teler waken daarover.”
'Goede olie en minder criminaliteit'
Het drietal wil de medicinale wietolie in eerste instantie gaan verkopen in eigen shops. “Maar als er genoeg is, dan zien we natuurlijk ook graag dat het in coffeeshops verkocht wordt.”
Geld verdienen is niet het doel. “Als het wat oplevert is dat mooi meegenomen”, aldus Manders. “Maar we willen vooral mensen helpen. Want soms helpt een paracetamolletje gewoon niet meer. En wellicht zorgen we er met deze legale teelt tegelijkertijd voor dat de criminaliteit in Brabant wat minder wordt."
Stappen
Maar voor het zover is heeft het drietal nog de nodige stappen te nemen. “Eerst moet de gemeente Helmond akkoord gaan met het plan”, vertelt Manders. "En dan moet minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid het nog goedkeuren. Daarna kan je pas echt aan de slag.”
Dinsdagavond bespreekt de raad van Helmond de plannen.
Meer plannen
In Brabant zijn er op meer plekken initiatieven om iets met de wietproef te doen, onder meer in Breda.