Moordenaar Jesse Dingemans (8) mag tbs-kliniek 12 jaar na moord verlaten voor onbegeleid verlof

16 mei 2019 om 12:04
nl
De tbs'er die de 8-jarige Jesse Dingemans ruim twaalf jaar geleden doodstak op een basisschool in Hoogerheide mag weer de straat op. Donderdag kwam hij voor het eerst via de voordeur binnen bij de rechtbank in Breda, maar nog wel met twee begeleiders. Julien C. ging ook al een keer op onbegeleid verlof.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

Julien C. is nu 34 jaar. Hij liep op 1 december 2006 basisschool Klimop binnen in Hoogerheide. Daar kwam hij in een klaslokaal Jesse tegen en die stak hij dood. Waarom hij dat deed is nooit opgehelderd.

C. kreeg voor zijn daad bijna 12 jaar cel en tbs. De tbs-behandeling begon in mei 2015.

Verlof
Bij de laatste zitting (2017) was duidelijk dat hij toen al negen keer op verlof was geweest maar dat hij nog niet was uitbehandeld.

Op de zitting donderdag bleek dat hij nu ook al een keer op onbegeleid verlof is geweest en dat dat ook zonder problemen is verlopen. Wat onbegeleid verlof precies inhield is niet bekend gemaakt maar meestal is het een kort moment naar buiten voor bijvoorbeeld een boodschap of wandeling.

Het is de bedoeling dat hij steeds meer vrijheid krijgt. Hij is ook naar een zogenoemde uitstroom-unit geplaatst. Daarna krijgt hij transmuraal verlof (bijvoorbeeld begeleid wonen) en daarna mag hij op proefverlof, wat inhoudt dat hij bijvoorbeeld bij familie mag logeren.

Behandeling
De behandelcoördinator van de Van Mesdagkliniek in Groningen (waar Julien woont) vertelde tijdens de rechtszaak over hoe het met Julien gaat. Hij erkende dat hij stappen maakte en dat het goed met hem gaat.

"We zien wel de afgelopen maanden wat meer moeite in de agressie-regulatie ontstaan. Er zijn wat verbale of schriftelijke uitingen geweest: zijn we druk over in gesprek".

Schelden
De behandelaar legde uit dat Julien een keer heeft gescholden dan geïsoleerd raakte. Julien zelf zei tegen de rechter dat hij 'opgegroeid is in een huishouden waarin er veel gescholden werd'.

De officier van justitie sprak van 'grote stappen' die hij de afgelopen twee jaar heeft gemaakt. 'Het gaat goed maar hij is er nog lang niet', was haar conclusie over C. nu. Het OM vroeg de rechtbank om de behandeling met twee jaar te verlengen.

Zijn advocaat erkende dat 2 jaar voor de hand ligt maar ze wil al volgend jaar een tussentijdse toetsing . Ze vindt het net als de officier belangrijk dat zijn behandeling doorgaat en dat hij niet ineens op straat staat.

Naar buiten
Na afloop van de zitting liep Julien C. met zijn begeleiders, advocaat en behandelaar naar buiten. Hij wilde niks zeggen. Zijn advocaat heeft van hem opdracht gekregen niet met de media te praten.

De rechtbank doet op 29 mei uitspraak over hoe lang de tbs verlengd wordt. Als dat tot 2021 is, dan volgt er in mei van dat jaar opnieuw een openbaar overleg over hoe het met hem gaat.

Dan is er opnieuw overleg over wat de vervolgstappen zijn en of nog meer vrijheid op zijn plaats om hem langzaam, onder begeleiding en vooral veilig te laten terugkeren in de maatschappij. Want dat is het doel van tbs.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.