Veel meer incidenten in azc's, vooral in Budel, Oisterwijk en Overloon

20 mei 2019 om 12:30
nl
In de zes asielzoekerscentra in Brabant hebben zich vorig jaar veel meer incidenten met bewoners voorgedaan dan in 2017. Het gaat om een stijging van eenderde, naar bijna tweeduizend. De meeste problemen deden zich voor in Budel, waar bijna vijfhonderd keer melding werd gemaakt van agressie en geweld. Opvallend hier is verder dat het in ruim 170 gevallen om (dreiging met) zelfdoding ging.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Ook in de centra in Oisterwijk en Overloon was gemiddeld zeker elke dag wat aan de hand wat leidde tot respectievelijk 474 en 444 meldingen. Net als in Budel en de drie andere opvangplaatsen in de provincie (Grave, 341, Tilburg, 155, en Gilze-Rijen, 112) was er sprake van een stijging ten opzichte van 2017. In Tilburg gaat het overigens om een kleinschalige opvang voor minderjarigen, van wie de bewoners, simpel gezegd, wat moeite hebben met huisregels als niet roken en het opruimen van de kamer.

Cijfers van het COA
De cijfers zijn verstrekt door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). De incidenten zijn ondergebracht in een aantal categorieën: ‘zelfdestructief’ gedrag, agressie en geweld in woord en/of gebaar en het overtreden van huisregels, zoals het niet schoonmaken van de kamer of het negeren van het rookverbod. In 2017 waren er verdeeld over acht opvanglocaties in onze provincie bijna vijftienhonderd meldingen, wat overigens veel minder was dan in 2016. Toen veroorzaakten asielzoekers bijna 2600 incidenten, verspreid over vijftien plekken in Brabant.

Vorige week werden cijfers bekend van delicten gepleegd door asielzoekers buiten hun opvangcentrum. Er ontstond commotie, omdat staatssecretaris Mark Harbers van Justitie en Veiligheid ernstige misdrijven als verkrachting en doodslag zou hebben verzwegen. Over heel Nederland ging het in 2018 om 4600 meldingen. Hieronder vallen zedenmisdrijven, andere bedreigingen en delicten als winkeldiefstallen, vernielingen en zakkenrollerij. De meldingen zijn niet per provincie uitgesplitst.

Onrust in Overloon
Ook dit jaar doen zich buiten de diverse opvanglocaties in Brabant problemen met asielzoekers voor. Als het aan een deel van de inwoners van Overloon ligt, neemt de gemeente Boxmeer, waar dit dorp onder valt, actie om overlast van asielzoekers tegen te gaan. Burgemeester Karel van Soest zou de overlastgevers het liefst meteen het land uit willen zetten, maar dat gaat niet vanwege procedures die gevolgd moeten worden.

LEES OOK: 'Schaf een goede hond aan', adviseert gemeente nadat inwoners klagen over asielzoekers

'Langere tijd een grote zorg'
De gemeente Boxmeer laat desgevraagd weten onder meer straatcoaches in te zetten. Ook zou de politie de onruststokers op de huid zitten. "Het is al langere tijd een grote zorg", aldus een woordvoerder. Ze voegt eraan toe er contact is met het ministerie van Justitie en Veiligheid en met omwonenden.

De gemeente Gilze en Rijen maakt zich vooralsnog geen zorgen. "Waar nodig is al actie ondernomen", aldus een woordvoerder. Volgens hem is er geregeld overleg met het azc, wijkagenten, omwonenden en andere betrokkenen. Mede hierdoor gaven de cijfers geen aanleiding om vragen te stellen. Vanuit Grave, Cranendonck - waar Budel onder valt - en Oisterwijk kwam een vergelijkbare reactie.

Discussie over azc in Oisterwijk
Toch is een deel van de bewoners van het asielzoekerscentrum in deze gemeente in de ogen van een aantal mensen al enige tijd een plaag. Zodanig dat een aantal zich hardop afvraagt of dit dorp na tientallen jaren zijn opvanglocatie nog wel open moet houden. Over het azc wordt donderdag voor de gemeenteraad en andere belangstellenden een zogeheten dialoogsessie gehouden. De meningen die op deze avond worden geuit, worden meegenomen in het besluit van de gemeente om de overeenkomst met het COA al dan niet te verlengen.

Voorwaarden aan open houden
Eén van de politieke partijen, Algemeen Belang, is niet voor sluiting, maar vindt wel dat aan het open houden ervan voorwaarden verbonden moeten worden. Volgens de partij is het duidelijk dat incidenten niet onder controle zijn te krijgen en dat de veiligheid van de inwoners (zowel op het azc als daarbuiten) niet te garanderen is.

Vooral alleenstaande minderjarige vreemdelingen zouden zich hieraan schuldig maken. Voor hen zou geen plaats moeten zijn in Oisterwijk, vindt de partij.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.