Video

Inval bij veevoederbedrijf in Baarle-Nassau, dieren werden ziek van afvalwater in veevoer

21 mei 2019 om 10:42
nl
De politie heeft dinsdagochtend een inval gedaan bij veevoederbedrijf Hendriks Group in Baarle-Nassau. Het bedrijf zou afvalwater aan het veevoer hebben toegevoegd. Behalve het milieudelict wordt het bedrijf ook verdacht van witwassen en valsheid in geschrifte. Er is nog niemand opgepakt.
Geschreven door

Volgens een politiewoordvoerder is er bewust afvalwater aan het vloeibare varkensvoer toegevoegd. "Dieren zijn er ziek van geworden. Er zijn geen aanwijzingen dat de volksgezondheid in gevaar is gekomen", aldus de woordvoerder.

Bekijk de video en lees daarna verder.


Het bedrijf wordt beschuldigd van 'financieel gewin', omdat het afvalwater op een andere manier afgevoerd had moeten worden. De productie van het veevoer is stilgelegd. Inmiddels zijn de boekhouding en vier vrachtwagens in beslag genomen. Ook zijn er door de politie laptops meegenomen.

Tienduizenden euro's
Agenten zijn net over de Belgische grens ook het huis van een directielid binnengevallen. Daar zijn twee dure auto's in beslag genomen. In het huis zijn enkele tienduizenden euro's cash geld gevonden. Op een andere plek worden ook twee huizen van medeverdachten doorzocht. Welke plaatsen dit zijn, is niet bekendgemaakt.

De politie zal onderzoeken of en wat er is gefinancierd met het witgewassen geld. Zo is de eigenaar van Hendriks Group ook de eigenaar van het plaatselijk bekende restaurant Den Engel.

Campina-schandaal
Het is overigens niet de eerste keer dat het bedrijf van Hendriks in opspraak komt. In 2004 was Hendriks betrokken bij de rechtszaak rondom Campina. De zuivelgigant had afgekeurde melk met antibiotica in de voedselketen laten komen; de melk werd door Hendriks verwerkt tot veevoer, terwijl het daarvoor geen vergunning had. Campina kreeg 110.00 euro boete opgelegd. Voor zover bekend ontsprong Hendriks de dans.

Bekijk de video en lees daarna verder.

De medewerkers van Hendriks werden dinsdag in de kantine geplaatst en als getuigen gehoord. “Dat er iets mis is, is duidelijk. Je legt niet zomaar een bedrijf stil”, aldus een woordvoerder van de Landelijke Eenheid.

Wachten op privacy instellingen...

Het veevoederbedrijf zou ook niet volgens richtlijnen voor hygiëne werken. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) hebben monsters genomen uit de silo's waarin de afvalstoffen zijn opgeslagen.


Ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), de omgevingsdienst en het waterschap doen onderzoek op het terrein. Bij het onderzoek op het bedrijfsterrein en bij de binnengevallen huizen zijn in totaal zo'n honderd mensen betrokken.

Het onderzoek duurt nog geruime tijd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.