Video

Man stalkt bijna 50 jonge mannen en vrouwen: 'Ik kon niet tegen afwijzing'

24 mei 2019 om 15:54
nl
Hij maakte bijna vijftig slachtoffers vooral uit Brabant en Zeeland door ze te stalken, zo werd vrijdag duidelijk bij de rechtbank in Breda. Jonge vrouwen én mannen die doodsbang waren nadat Fardin M. uit Steenbergen hen telefonisch en via social media met de dood had bedreigd. Ook kregen de slachtoffers berichten met gruwelijke verwensingen, omdat ze niet ingingen op zijn pogingen tot contact. Als het aan justitie ligt, krijgt M. een voorwaardelijke celstraf van achttien maanden maar hij moet zich psychisch laten behandelen en daar ook volop aan meewerken. Gaat hij binnen drie jaar weer in de fout dan draait hij alsnog de gevangenis in.
Geschreven door

De man, geboren in Kabul (Afganistan), werd al eerder opgepakt voor bedreigingen. In 2014 werd M. hiervoor zelfs veroordeeld. Hij kreeg een taakstraf maar ging daarna toch weer verder met zijn bedreigingen. Zijn enige doel was om via social media een vriendin te vinden. Daarin was hij heel obsessief. "Ik kan er niet tegen om afgewezen te worden", verklaarde hij in de rechtbank. Bovendien wist hij lange tijd niet 'dat bedreigingen strafbaar zijn'. Ook gaf hij aan de aangiftes van de slachtoffers overdreven te vinden. "Ik meende het niet serieus."

Wachten op privacy instellingen...

'Ik herkende meteen zijn stem'
Slachtoffers kregen 'vanuit het niets' via Facebook een bericht van hem. Als ze hem lieten weten dat ze niet verder wilden bestookte hij hen met gruwelijke verwensingen. Een voorbeeld van zo'n bericht: "Ik vermoord je en snij je in stukken als je het niet uitmaakt met je vriendje". In de berichten liet hij ook merken dat hij veel wist over hun persoonlijke omstandigheden. Soms stuurde hij ook berichten aan familieleden van de slachtoffers.

Een van de slachtoffers vertelde in de rechtbank haar verhaal. "Ik zei na een bericht hem niet te kennen waarop hij antwoordde met 'sorry, verkeerd nummer gebruikt'." Daarna bleef M. haar stalken. "Hij wist zoveel van me. Dat was heel eng. Toen ik hem geblokkeerd had, belde hij met andere nummers. Kreeg ik telefoontje met een onbekend nummer en dan herkende ik meteen zijn stem. Je voelt je overal onveilig", vertelt het slachtoffer.

Wachten op privacy instellingen...

'Dood aan jou, vieze Hollandse wijven'
Naar andere slachtoffers stuurde hij berichten als 'Ik breek je nek met een ruk en dan ben je de rest van je leven invalide'. Of: 'Dood aan jou, vieze Hollandse wijven. Als we je tegenkomen, vermoorden we je'. Om zijn woorden extra kracht bij te zetten, was hij ook niet te beroerd een foto van een vrouw met een kapotte lip mee te sturen.


Fardin M. stalkte niet alleen via Facebook maar ook via Instagram. Daar had hij onder meer 'Dood aan Tyfus Nederland' als profielnaam. Veel slachtoffers waren doodsbang en deden aangifte bij de politie.



Overdreven
M. zelf zei dat aanvankelijk dat hij het allemaal wat overdreven. "Ze hoefden er niet voor naar de psycholoog en misten ook geen school vanwege mijn berichten", vertelde de verdachte tijdens de rechtszaak. Maar nadat hij de verklaringen van enkele slachtoffers gehoord had, liet hij weten dat hij nu pas besefte wat het met de jonge vrouwen en mannen gedaan had. "Het spijt me heel erg wat ik heb veroorzaakt." Dat hij nu tot dit besef kom heeft volgens hem vooral te maken met zijn psychische behandeling. De verdachte zit sinds vorig jaar in Vrederust in Halsteren.

Asperger
De reclassering is al enkele jaren bij de man betrokken. Een medewerker gaf tijdens de rechtszaak aan dat M. in 2015 al psychologisch is onderzocht. Hij heeft Asperger (een vorm van autisme) en een laag IQ. "Hij kent geen empathie en kan zich niet verplaatsen in iemand anders. De man is indirect gevaarlijk, het heeft maar weinig gescheeld of er was iets ergers gebeurd." Volgens reclassering is hij verminderd toerekeningsvatbaar en moet hij levenslang behandeld en begeleid worden. Zonder begeleiding en hulp zal hij opnieuw beginnen. 'Hij heeft geen besef wat het met iemand doet", vertelt de reclasseringsmedewerker.

Wachten op privacy instellingen...

Advocaat Boot ging uitgebreid in op de familieomstandigheden van de verdachte. Hij begeleidde het gezin toen hij voor vluchtelingenwerk werkte. "Dit is een dramatisch en ontwricht gezin met veel problemen."Boot benadrukte dat hij het 'doodzonde' vindt dat de hulpverlening aan de verdachte zo laat op gang is gekomen. "Drie jaar geleden was al bekend wat er met hem aan de hand is. Als hij toen hulp had gekregen hadden deze slachtoffers hier nu niet gezeten."

 

Wachten op privacy instellingen...

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.