Foodprovincie Brabant wil de Brabanders blijven helpen bij gezond (en lekker) eten
Brabant is van oudsher een provincie waar veel voedsel wordt geproduceerd en waar veel bedrijven zijn die veeteelt- en landbouwproducten verwerken. De foodsector is groot en de krachten worden zoveel mogelijk gebundeld.
Bijvoorbeeld vorig jaar toen Brabant European Region of Gastronomy was. 350 journalisten uit 27 landen schreven over het evenement. Daar staat een reclamewaarde van 3,5 miljoen euro tegenover.
De website Brabant Celebrates Food trok 100.000 bezoekers. In Brabant zelf waren driehonderd grote en kleine evenementen rondom eten. De provincie hield zich breder bezig: van nieuwe stalsystemen voor de dieren die uiteindelijk op een bord belanden tot het tegengaan van voedselverspilling.
Gezond voedsel
Uit onderzoek blijkt dat 600.000 Brabanders hebben gehoord van de European Region of Gastronomy. Dat is 3 op de 10. Veel van hen waardeerden de extra aandacht voor gezond eten. 1 op de 10 Brabanders deed mee aan een van de activiteiten.
De meeste ondervraagden willen ook de komende jaren aandacht voor gezond eten en dat gebeurt ook. “Overheden en steeds meer Brabanders willen een duurzamere maatschappij en gezonder eten, terwijl de boer zoekt naar nieuw draagvlak en andere verdienmodellen. De horeca wil meer Brabantse gerechten en erfgoed aan de man brengen en bezoekers bijzondere belevenissen bezorgen.”, zo staat in het rapport.