Definitief 'nee' tegen wietproef in Den Bosch, hoewel de gemeenteraad wel voor was

6 juni 2019 om 15:39
nl
De gemeente Den Bosch doet definitief niet mee aan een landelijke proef met legaal geteelde wiet. Dat laat burgemeester Jack Mikkers zijn gemeenteraad weten. De burgemeester zag eerder af van de wietproef, maar via een motie wilde de gemeenteraad van Den Bosch toch afdwingen dat de stad zich zou aanmelden.
Profielfoto van Marlou van den Broek
Geschreven door
Marlou van den Broek

Burgemeester Mikkers heeft na een gesprek met de vijf coffeeshophouders van Den Bosch besloten niet mee te doen omdat niet genoeg coffeeshophouders achter het experiment staan. Voldoende steun voor de wietproef vanuit de coffeeshophouders was een van de voorwaarden in de motie.

De meerderheid van de gemeenteraad wilde wel meedoen aan de wietproef. De motie was opgesteld door D66 en kreeg steun van VVD, GroenLinks, SP, De Bossche Groenen, PvdA en Leefbaar ’s-Hertogenbosch. Volgens de partijen kan deelname het ‘failliete gedoogbeleid’ doorbreken.

Gesprek met coffeeshophouders
Mikkers wees eerder deelname aan het experiment af omdat niet alle coffeeshophouders in Den Bosch mee wilden doen. Tijdens een gesprek donderdagochtend met de vijf coffeeshophouders van Den Bosch bleek opnieuw dat de coffeeshophouders de wietproef niet verantwoord vonden.

De coffeeshophouders lieten weten dat zij graag willen dat de levering, inkoop en verkoop van cannabis gelegaliseerd worden, maar niet onder de huidige voorwaarden. Zo mag geen buitenlandse hasj verkocht worden en is terugkeer vanuit het experiment naar de ‘oude’ situatie praktisch onmogelijk.

Breda en Tilburg doen wel mee
In Eindhoven ligt ook een motie klaar om de burgemeester over te halen om toch mee te doen aan de wietproef. In Den Bosch en Eindhoven vinden de raadsleden het belangrijk dat de grootste Brabantse steden gezamenlijk optrekken bij het bestrijden van de criminaliteit die vaak samengaat met coffeeshops. Breda en Tilburg hebben al aangegeven dat ze wel mee willen doen.

De coffeeshophouders in Den Bosch zijn wel benieuwd zijn naar de ervaringen van het vierjarige experiment in andere gemeenten. Als het toch succesvol blijkt te zijn, willen ze zo snel mogelijk overstappen op de nieuwe werkwijze. Ze pleiten daarom voor een tussentijdse evaluatie.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.