Sjan zegt na haar dood nog één keer 'houdoe', met een kus voor al haar nabestaanden

11 juni 2019 om 12:30
nl
Sjan had niet lang meer te leven en wilde na haar dood nog één keer 'houdoe' zeggen. Bezoekers van haar uitvaart kregen geen gedenkprentje maar het boek ‘Houdoe!’ van Wim Daniëls. Met de Brabantse afscheidsgroet en een kus op de eerste pagina van het boek bedankte ze haar nabestaanden.
Profielfoto van Marlou van den Broek
Geschreven door
Marlou van den Broek

Wim Daniëls kreeg een tijd geleden een mail van de vrouw. In de mail schreef ze dat ze terminaal was en dat ze op haar afscheidsbijeenkomst iets anders wilde meegeven dan het gebruikelijke prentje. “Ze schreef dat het woord ‘houdoe' bij haar paste. Ze kwam uit Brabant en zei het heel vaak”, vertelt de schrijver en taalkunstenaar.

De uitgever van het boek heeft toen geregeld dat iedereen op de afscheidsbijeenkomst het boek kreeg. In het boek legt Daniëls de herkomst, betekenis en achtergronden uit van de Brabantse afscheidsgroet.

Wachten op privacy instellingen...

Houd je goed
“Het was een vrouw die de betekenis van ‘houdoe’ ziet. Het betekent namelijk ‘houd je goed’. Dat wilde ze als boodschap meegeven aan haar nabestaanden”, zegt Daniëls. “Het was een sterke vrouw, anders doe je dat niet.”

Daniëls ziet vaker dat mensen het woord gebruiken bij hun afscheid. "'Houdoe' staat ook vaker op grafstenen. Voor veel mensen zegt de afscheidsgroet natuurlijk al dat ze Brabander waren.”

Volgens Daniëls past dit boek wel bij een uitvaart. “Ik vind het mooi dat ze dit van me heeft gevraagd. In het boek leg ik de dubbele betekenis van ’houdoe’ uit. Het is dan mooi om de dubbele lading mee te geven aan mensen als afscheid.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.