Vonnis kluisjesroof in zicht, verdachten blijven in de cel
De rechtszaak werd een paar weken geleden onderbroken nadat advocaten tijdens hun pleidooi de inzet van undercoveragenten aan het licht brachten. Het OM gaf toen, na enig aandringen, toe dat er in de zomer van 2018 inderdaad 'geheimagenten' op het gezin van de verdachten zijn afgestuurd maar dat dat niks opleverde.
Over die undercoveragenten ontstond op de vorige zitting zo veel onduidelijkheid dat de rechtbank besloot dinsdag verder te praten over de gevolgen moet voor het proces.
Beide advocaten herhaalden deels hun kritiek en waren zeer negatief over het optreden van politie en OM. De advocaten vinden dat de speurders iedereen hebben misleid en bedrogen met de inzet van undercoveragenten in het onderzoek naar de kluisjesroof.
Advocaat Peter Schouten noemde dinsdag een paar incidenten die volgens hem uit de koker van de politie kwamen.
Zo waren er 'ongure types' in een grote Mercedes met Duitse kentekenplaten. Ze kwamen achter de vrouw van verdachte Henri van W. (44) aan. Ze trokken aan de klink van haar autodeur, dreigden en gebruikten grove taal. Ze vroegen een 'witgouden ring' terug die zou zijn gestolen uit een kluisje in Oudenbosch, vertelde de advocaat. Ook de vrouw van Agron K. maakte iets vergelijkbaars mee.
Schouten vindt dat de gezinnen van beide verdachten onnodig onder druk zijn gezet. Dit is 'afgrijselijk fout gelopen', zei de advocaat.
Nep-Ziggo-medewerkers
Hij maakte ook melding van twee nep-Ziggo-medewerkers die 'een kastje' wilden plaatsen bij het kastje van de kabel bij de verdachten in Etten Leur. Schouten suggereerde ook hier dat de politie binnen probeerde te komen.
Schouten sprak van 'doelbewust vormverzuim'. Daarmee leek hij te suggereren dat de politie en het OM opzettelijk en 'stiekem' informatie hebben achtergehouden tijdens het onderzoek.
Patricia Paay
Volgens Schouten zijn de zogenaamde 'criminelen' ook aan de deur geweest bij Patricia Paay op Parc Patersven in Wernhout. Een van de verdachten woonde vroeger in haar huis. Er zouden ook camerabeelden van zijn gemaakt die dat kunnen bewijzen.
Paay zou de mannen - vermeende undercovers - hebben verteld dat zij het huis van de verdachte heeft gekocht. De mannen zouden daarna een selfie hebben gemaakt met de BN'er, zei Schouten in de rechtszaal.
Schouten wil Paay en haar partner Hinfelaar oproepen als getuige, net als de vrouw van verdachte Henri van W. Dat moet gebeuren tijdens een nieuw onderzoek. De rechters beslissen vermoedelijk over twee weken of dat er ook echt van komt.
Bandopname
Advocaat Ziya Yeral liet een bandopname horen. Die heeft de politie gemaakt met een microfoon die was verborgen in de auto van de vrouw van de verdachte. Er was een gesprek hoorbaar met een vermeende undercoveragent die het gezin van Agron K. (46) opzocht en ook zou hebben geïntimideerd. Ook in dit geval vroegen de mannen om een witgouden ring.
Op de opname is iemand buiten de auto hoorbaar die zegt: 'Hou er rekening mee dat we blijven terugkomen, dus succes!' De vrouw van de verdachte reageert herhaaldelijk met: 'Hij heeft niets gedaan!" Ook zijn zoon zegt dat een paar keer.
Volgens advocaat Yeral veroorzaakte deze gebeurtenis slapeloze nachten en veel stress. Die ernstige zorgen sloegen toen ook over op verdachte Agron K. die toen al in de cel zat, zei zijn advocaat.
Aangiftes
De intimidaties en bedreigingen waren vorig jaar zomer al bekend maar toen ging bijna iedereen ervan uit dat het echte gedupeerden waren en geen politiemensen die werkten onder een dekmantel. De gezinnen hebben toen ook aangifte gedaan.
De conclusie van beide advocaten blijft ook na deze zittingsdag: politie en justitie zijn zo buiten hun boekje gegaan dat beide verdachten geen straf verdienen. Ze willen eventueel heropening van het onderzoek.
'Twee keer, heel kort'
Officier van justitie Yolanda van Setten zei dat er in totaal twee inzetten waren van de undercovers. De eerste in Roosendaal 'duurde nog geen minuut'. Een paar weken later was er in een inzet in Zundert van ook 'nog geen minuut'.
De officier zei niks te weten van nep-Ziggo-monteurs en het opzoeken van Patricia Paay en haar echtgenoot. Ze vindt dat de kritiek van beide advocaten onvoldoende onderbouwd is.
Beide advocaten herhaalden opnieuw hun vrijlatingsverzoek. Het OM wees dat af omdat het vluchtgevaar er nog steeds zou zijn.
'Ik ben geen dief'
Aan het einde van de zitting mochten de verdachten nog een zegje doen. Agron K. dat hij een 'trotse beveiliger is'. Hij benadrukte: "Ik ben geen dief." Henri van W. sloot zich daarbij aan en zei verder niets.
25 juni is het vonnis en dan zal de rechtbank duidelijk vertellen hoe ze tegen de zaak aankijkt en of de ophef over de undercovers gevolgen moet hebben voor beide verdachten. Dan weten we ook of er celstraf volgt en hoe veel. Er is 6 jaar geëist.