Mag je mannen uitsluiten van sollicitaties zoals de TU doet? Ja, dat mag, zegt deskundige

18 juni 2019 om 14:47
nl
“Het voelt natuurlijk raar. We hebben in Nederland ten slotte met elkaar afgesproken dat je geen onderscheid mag maken op bijvoorbeeld ras, sekse of geloof. En toch mag je zo’n voorkeursbeleid voeren”, zegt advocaat arbeidsrecht Godelijn Boonman.
Profielfoto van Jacqueline Hermans
Geschreven door
Jacqueline Hermans

De TU/e gaat de komende anderhalf jaar vacatures voor wetenschappers alleen voor vrouwen openstellen. Ze hoopt zo 20 procent meer hoogleraren, 25 procent meer hoofddocenten en 35 procent meer vrouwelijke docenten binnen te halen.

“Maar dat mag volgens onze wet alleen als er sprake is van een behoorlijke achterstand in het aantal vrouwelijke medewerkers", zegt Boonman." En als de manier waarop er onderscheid gemaakt wordt tussen man en vrouw in redelijke verhouding staat tot het doel. In dit geval dus meer vrouwen in dienst hebben.

En er zijn meer regels.

  • Het aantal vrouwelijke medewerkers dat in dienst is, moet ernstig afwijken van het aanbod van vrouwelijke geschikte kandidaten op de arbeidsmarkt.
  • Het moet een 'passende' regel zijn. Bij de Technische Universiteit Eindhoven is dat het geval omdat het om een bepaalde tijd gaat. Deze maatregel duurt anderhalve jaar. Bovendien worden ook mannen toegelaten tot een procedure als de vacature langer dan een half jaar open blijft.
  • Het moet ook echt nodig zijn. De universiteit heeft in het verleden al van alles gedaan om meer vrouwen op hogere functies te krijgen. En die hebben niet genoeg effect gehad.
  • Een werkgever die sollicitanten op deze manier beoordeeld, moet dat ook wel kenbaar maken. Alleen al via alle media-aandacht die de universiteit krijgt, zit dat wel goed. Geen man kan meer verrast zijn.

Uitzonderlijk mannelijk talent nog steeds welkom
En tot slot: van totale uitsluiting van mannen is geen sprake. Rector Frank Baaijens heeft aangegeven dat wanneer zich een uitzonderlijk mannelijk talent meldt, deze wel degelijk kans maakt.

In het radioprogramma Spraakmakers van KRO-NCRV noemt Ineke Sluiter, vicepresident van de Koninklijke Nederlandse Akademie voor Wetenschappen, het besluit van de TU/e 'een stoere maatregel'. Ze stelt dat de universiteit wel wat bijzonders moet doen om de huidige 12,6 procent aan hoogleraren nog op te krikken.

'TU/e neemt geen kneusjes'
“Op dit moment worden vrouwen vaak niet gezien of stappen zelf niet vlot naar voren. Door deze maatregel worden ze gescout en gespot.” Ze is niet bang dat deze positieve discriminatie leidt tot kwaliteitsvermindering. “Eindhoven is een goede universiteit. Die gaat niet met kneusjes aan de gang omdat het vrouwen zijn”, aldus de hoogleraar.

'Raar idee'
Onder de studenten op het terrein van de universiteit zijn de meningen verdeeld. "Ik vind dat je geen onderscheid moet maken: mannen zijn gelijk aan vrouwen", zegt een studente. "Als blijkt dat de man een betere kandidaat is, dan moet daarvoor gekozen worden en niet een vrouw aannemen omdat het goed staat." Ze krijgt bijval van een medestudente: "Het is goed om vrouwen te stimuleren, maar het is niet goed dat je dat doet door mannen niet toe te laten tot sollicitatieprocedure. Dat vind ik een raar idee."

"Ik vind het wel goed dat zowel mannen en vrouwen actief zijn in de wetenschap", vindt een student. "Jammer voor mannen die een baan zoeken. Maar wel goed dat vrouwen een extra kans krijgen om in de wetenschap aan de slag te gaan", stelt een andere student.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.