Video

Nabestaanden MH17-ramp blij met vervolging vier verdachten, 'al zullen ze niet naar Nederland komen'

19 juni 2019 om 12:32
nl
Het Openbaar Ministerie gaat vier mensen vervolgen voor het neerhalen van vlucht MH17 in juli 2014. Ze worden verdacht van moord. Het proces moet op 9 maart beginnen.
Profielfoto van Cor Bouma
Geschreven door

De verdachten zijn drie Russen en een Oekraïner. Het zijn rebellenleider Igor Girkin, zijn rechterhand Sergej Doebinski, diens assistent Oleg Poelatov en garnizoenscommandant Leonid Chartsjenko. Het Openbaar Ministerie gaat niet vragen om de uitlevering van de vier mannen die zijn aangeklaagd voor het neerschieten van vlucht MH17. Beide landen leveren geen eigen onderdanen uit, hun grondwetten verbieden dat.

Nederland gaat Rusland en Oekraïne wel vragen om de dagvaardingen te overhandigen aan de vier verdachten en om ze te verhoren. De vier verdachten kunnen ook op eigen gelegenheid naar de rechtbank op Schiphol komen, waar het proces wordt gehouden.

'Wel een verrassing'
Nabestaande Martijn Martens verloor zijn zus, zwager, neefjes en nichtjes, een gezin van zes uit Neerkant. "Vier namen van verdachten zijn nu bekendgemaakt. Het was een bevestiging van wat we al wisten uit de media. Maar onder hen zijn er twee die we nog niet kenden. Dat was wel een verrassing."

Martens is een klein beetje opgelucht. "We zijn weer een stap verder. In 2020 gaat waarschijnlijk de strafzaak beginnen. Je hoopt altijd op meer, maar de presentatie was goed georganiseerd en duidelijk."

Bedenkingen
Martens heeft wel zijn bedenkingen over de rechtszaak: "Dat heeft alles te maken met de houding van Rusland. Als de mensen niet naar Nederland komen en ze worden bij verstek veroordeeld, dan heb je wel een veroordeling maar dan mogen ze Rusland toch niet uit. Ze worden beschermd door Rusland en dan zet zo'n rechtszaak niet veel zoden aan de dijk."

Toch voelt de rechtszaak wel rechtvaardig, vindt Martens. "Je hebt er als Nederland dan wel alles aan gedaan."

Mijlpaal
Anton Kotte verloor bij de vliegramp zijn zoon, schoondochter en kleinzoon. "Ik heb lang gehoopt dat we iets substantieels zouden horen. En dat moment is nu gekomen. Het feit dat ze zover zijn is een mijlpaal voor ons. In 2020 gaat het proces beginnen, maar zorgvuldigheid staat voorop. Met lange halen, snel thuis bereiken we niks."

Knap werk
Joyce de Roo verloor haar vader Joop bij de vliegramp met de MH17 in 2014. Eigenlijk zou haar vader de vrijdag voor de ramp al vertrekken. Maar hij moest nog naar het ziekenhuis en boekte zijn vlucht om. In eerste instantie was er geen plaats op de vlucht op de bewuste donderdag, maar Malaysia Airlines belde dat er op die vlucht toch nog een plaatsje vrij was, met rampzalige gevolgen.

“Ik ben tevreden”, vertelt De Roo. “Vier mensen worden nu verantwoordelijk gehouden voor wat ze hebben gedaan. De opdracht komt van hogerhand, maar ik denk niet dat Poetin wordt vervolgd, al is hij volgens mij wel verantwoordelijk. De verdachten komen waarschijnlijk niet naar de rechtszaak in Nederland, maar toch. Er wordt stappen gezet door het Joint Investigation Team en dat is knap werk.”

Hier zaten we op te wachten
Bart en Jeanne Hornikx uit Goirle verloren bij de ramp hun enige dochter Astrid en haar vriend Bart Lambregts. "Hier zaten we echt op de wachten", vertelt Bart. "Het duurde bijna vijf jaar. We zijn wel eens kritisch op het onderzoeksteam geweest. Maar we zijn blij met deze mijlpaal en we kunnen nu door naar de volgende fase. "

Jeanne voegt toe: "Ik vind het goed dat er namen zijn genoemd. Daar kunnen we iets mee. We kunnen nu verder. Nu snap ik dat ze daar zolang aan gewerkt hebben. Je moet het checken en dubbelchecken." Bart is wel blij met de voortgang, maar het voelt ook dubbel: "We krijgen onze dochter er niet mee terug."

Groot compliment
Willem Lambregts uit Roosendaal verloor bij de ramp zijn broer. Hij is blij dat er eindelijk actie ondernomen wordt. “Dat is een belangrijke stap na vijf jaar. En hier zijn we heel blij mee.”

Zijn vrouw Milou is opgelucht: “Nu is het zichtbaar voor de buitenwereld dat er iets gebeurt. Groot compliment aan onderzoeksteam dat ze deze verdachten gevonden hebben.”

196 Nederlanders dood
Vlucht MH17 van Malaysia Airlines vertrok vanaf Amsterdam met bestemming Kuala Lumpur. Aan boord waren 298 mensen, onder wie 196 Nederlanders. De Boeing 777 werd neergeschoten boven Oost-Oekraïne, vlak bij de stad Donetsk, in een conflictgebied waar pro-Russische separatisten en het Oekraïense leger met elkaar vochten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.