Kluisjesroof Oudenbosch: vier jaar voor ex-beveiligers

25 juni 2019 om 12:56
nl
De rechtbank in Breda heeft twee ex-beveiligers van de Rabobank in Oudenbosch veroordeeld tot ieder vier jaar cel. Ze zijn veroordeeld voor het medeplegen van de grote kluisjesroof begin 2018.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

Volgens de rechtbank hebben Agron K. (47) uit Roosendaal en Henri van W. (44) uit Etten-Leur ervoor gezorgd dat er miljoenen zijn buitgemaakt. "Ze hebben op grove wijze misbruik gemaakt van hun functie als beveiliger."

Het was geen 'doorsnee bedrijfsinbraak', oordeelde de rechtbank. Maar de eis van zes jaar cel van de officier van justitie vond de rechtbank te hoog omdat er geen geweld is gebruikt. Daarom werd vier jaar als passend gezien. Ze werden veroordeeld voor 'diefstal in vereniging'.

Miljoenenbuit
In het weekend van 2 en 3 maart 2018 zorgden de twee beveiligers ervoor dat de dieven binnen konden komen. De dieven namen kostbaarheden mee uit zeker 211 van de 334 kluisjes. De totale waarde van de buit was minstens 12 miljoen euro.

De rechtbank vindt dat er genoeg bewijs is dat de twee verdachten alles 'planmatig en berekenend' hebben voorbereid. Al vanaf eind 2017 testten ze de beveiliging en schaften ze mobieltjes aan.

Op de vrijdagavond hebben ze alles klaar gezet voor de diefstal. Ze gedroegen zich die avond verdacht door vroeger te komen afsluiten dan normaal, met zijn tweeën te komen en ook nog eens ongewoon lang daarmee bezig zijn. Sluiting duurt normaal een kwartier. De kluis was 43 minuten open die avond. Vermoedelijk hebben ze in die tijd de kluisjes klaargezet.

Geld, goud, sieraden
In de nacht van vrijdag op zaterdag liet iemand met opzet een alarm afgaan bij de bank. De verdachten kwamen kijken en lieten de dieven binnen. Die braken daarna een etmaal lang, in alle rust, alle safeloketten open. Geld en sieraden en ook goud stopten ze in vuilniszakken en rugzakken.

Toen de dieven in de nacht van zaterdag op zondag klaar waren veroorzaakten ze met opzet een alarm. De verdachten draaiden hun dienst weer en gingen kijken. Tijdens een rondje langs het pand gaven ze de dieven de gelegenheid om weg te komen. Op een gegeven moment was een beveiliger samen met een dief 33 seconden lang binnen. Het kan niet anders of ze moeten elkaar gezien hebben, zegt de rechtbank.

Op de bewakingsbeelden is goed te zien dat de daders daarna met hun buit weg lopen. Ze zijn sindsdien spoorloos. Mogelijk zitten ze in Turkije en Kroatië.

Commotie
Tijdens de rechtszaak een paar weken geleden ontstond ophef toen bekend werd dat de politie undercoveragenten op de families van beide verdachten had afgestuurd. Die agenten speelden dat ze boze criminelen waren die 'een wit gouden ring met een blauwe diamant' terug wilden. Dat was intimiderend en bedreigend vonden de gezinnen en de verdachten en ook hun advocaten. De rechtbank was verrast en stelde de rechtszaak daarna uit om de situatie goed te kunnen bekijken.

De rechtbank is nu tot de conclusie gekomen dat de undercoveroperatie acceptabel was. "De uitlatingen zijn binnen de grenzen van het toelaatbare gebleven". De rechtbank toonde begrip voor de verregaande opsporingsmethode van de undercovers maar vond dat het OM wel de grenzen opzocht van wat toelaatbaar is.

Met de andere kritiek was de rechtbank het ook oneens. Het OM heeft de rechtbank niet misleid, oordeelden de rechters.

LEES OOK: Leggen undercoveragenten bom onder kluisjesroofproces?

De Rabobank reageerde dinsdagmiddag kort schriftelijk. "Het is goed dat er een straf is opgelegd. Rabobank beseft dat vrijwel geen enkele straf recht kan doen aan het gevoel dat onze klanten hebben door het leed dat hen is aangedaan".

De bank vorderde miljoenen schade op de verdachten. De rechtbank wees 1 miljoen euro toe. Dat was het eigen risico van de bank dat het zelf moest betalen.

'Straf is goed'
"De Rabobank kan zich vinden in de toelichting die de rechtbank heeft gegeven", liet de bank weten. Rabo vind het goed dat er een straf is opgelegd maar stond ook stil bij het leed dat de klanten is aangedaan.

Als de bank wil kan het zelf nog een proces starten bij de civiele rechter om te proberen de andere miljoenen terug te halen. Maar dat lijkt onwaarschijnlijk. Over de 1 miljoen euro die de verdachten moeten ophoesten schrijft de bank: "Dit doet recht aan de financiële schade die onze klanten hebben geleden. Daar ging het de Rabobank primair om."

Hoger beroep
De verdachten waren er allebei niet bij en kozen er voor in hun cel te blijven. Agron K. was uitgerekend vandaag jarig, op de dag van zijn veroordeling. Hij werd 47 jaar. Ze blijven tot op de dag van vandaag alle betrokkenheid ontkennen.

Hun advocaten belden met ze over het vonnis. Binnen twee weken moeten ze beslissen of ze in hoger beroep gaan.

Advocaat Yeral noemde het een 'behoorlijke straf' van veroordeelde Agron K. en wees er op dat er geen geweld aan te pas kwam en dat het dus alleen om diefstal ging. Hij gaat zijn cliënt adviseren in hoger beroep te gaan.

Advocaat Schouten vindt de straf ook fors maar weet nog niet of een hoger beroep verstandig is.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.