Video

Eikenboom in de ban? Nee, maar gemeentes denken na over alternatieven vanwege processierups

26 juni 2019 om 19:00
nl
Gemeenten in Brabant gaan serieus rekening houden met het (her)planten van eiken. Dat blijkt uit een rondvraag van Omroep Brabant bij een aantal grote gemeenten in onze provincie. De meeste laten weten bij nieuwe beplanting meer rekening te houden met de boomsoort en de locatie.
Profielfoto van Hannelore Struijs
Geschreven door

Aanleiding is de verdrievoudiging van het aantal processierupsen en de grote overlast die de brandhaartjes van deze insecten veroorzaken.

Gevoelige locaties
De gemeente Den Bosch gaat bijvoorbeeld geen eiken meer planten bij scholen of andere gevoelige locaties. Ook wordt er geëxperimenteerd met het lokken van natuurlijke vijanden van de rups, zoals mezen. Ook in Tilburg worden op plekken waar veel mensen komen, niet zomaar meer eiken neergezet.

De boom gaat niet helemaal in de ban. Gemeentes vinden het belangrijk om verschillende soorten bomen bij elkaar te zetten omdat dit goed is voor de biodiversiteit. "Op die manier beperken we de overlast, maar voorkomen we bijvoorbeeld ook dat bij een ziekte alle bomen gerooid moeten worden", aldus een woordvoerder van de gemeente Helmond.

In Bergen op Zoom bleek woensdag dat er plannen aanpast worden vanwege de rups. Zo schrapt de gemeente bij de herindeling van de Halsterseweg de zomereik uit het bomenplan.

Bekijk de video en lees daarna verder.


Bewoners maakten zich al een tijdje zorgen over de komst van de eik, maar woensdagmiddag kregen ze van de projectleider het nieuws dat die boom er toch niet komt. Het bewonerscomité is blij.

Woordvoerder Lucas Jansen: "De gemeente dacht vorig jaar nog dat de situatie beheersbaar was, maar uiteindelijk blijkt dat niet het geval. We zijn al twee jaar in overleg over de bomen hier in de straat. Gelukkig komt de zomereik er toch niet. Dat is fijn want die boom is nou net de drachtplant van de eikenprocessierups."

Bijna tevreden
De zomereik maakt aan de Halsterseweg plaats voor de moseik, de linde en esdoorn. In totaal komen er ongeveer negentig bomen, ze worden in het najaar geplant. De moseik wordt niet uit het plan van de gemeente geschrapt, omdat deze soort in eerste instantie geen processierups aantrekt. Volgens een woordvoerder van de gemeente leggen rupsen op deze eikenboom geen eitjes.

Jansen reageert niet helemaal gerustgesteld. "Ik ben er nog niet zo zeker van dat die boom niet gevoelig is voor de eikenprocessierups, dus dat gaan we verder uitzoeken."

Omroep Brabant heeft een Meldpunt Overlast Eikenprocessierups. In de kaart hieronder kun je melding doen wanneer je last hebt van de rups. Het meldpunt blijft open tot maandag 1 juli.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.