Video

'300 gezinnen van wie kinderopvangtoeslag onterecht is stopgezet, moeten meteen vergoeding krijgen'

4 juli 2019 om 08:59
nl
Kamerleden eisen van staatssecretaris Menno Snel van Financiën dat de driehonderd gezinnen uit de regio Eindhoven bij wie de kinderopvangtoeslag sinds 2014 ten onrechte is ingehouden direct worden gecompenseerd.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

Eind mei bleek uit onderzoek van RTL Nieuws en Trouw dat de Belastingdienst onjuiste en verouderde informatie gebruikte om Dadim - een Eindhovens gastouderbureau voor kinderopvang, dat goede kritieken kreeg - en honderden ouders aan te pakken en toeslagen voor kinderopvang onterecht stop te zetten. Het betrof in vrijwel alle gevallen ouders met een tweede nationaliteit, zoals de Turkse of Marokkaanse.

Zij kregen de Belastingdienst op hun dak en moesten soms grote bedragen terugbetalen.

'In vijf jaar tijd nog geen reden gehoord'
Volgens Ahmed Gökce, de drijvende kracht achter Dadim, bevindt hij zich sinds 2014 'in een rollercoaster'. "En dat is nog zacht uitgedrukt.”

Dadim had begin juni nog maar tien klanten. "Ik heb in vijf jaar tijd nog geen reden van de Belastingdienst gehoord waarom de toeslagen zijn ingetrokken."

Hoofdpijndossier
De Belastingdienst heeft altijd beweerd dat 'signalen' van de GGD in 2013 aanleiding waren voor een onderzoek naar het Eindhovense bureau, dat centraal staat in deze zaak. Er zouden vermoedens zijn geweest van georganiseerd misbruik en fraude. Inmiddels is een diepgaand onderzoek naar mogelijk etnisch profileren gestart.

Sinds de kinderopvangtoeslag van een groot aantal ouders - ook van mensen die geen klant waren bij Dadim - in 2014 werd stopgezet, heeft deze zaak zich ontwikkeld tot een hoofdpijndossier voor de Belastingdienst. Begin vorige maand ging staatssecretaris Menno Snel door het stof. Hij erkent dat er sprake was van een tunnelvisie, en wil werken aan een snelle, passende oplossing voor de gedupeerden.

'Kleine onvolkomenheden'
Hoewel de Kamer ook graag ziet dat er werk wordt gemaakt van een oplossing, willen parlementariërs vooral meer informatie over het proces en hoe het kan dat er op lange termijn zoveel fouten zijn gemaakt in dit dossier.

Zo eisen Kamerleden opheldering over de brief die ze maandag van Snel ontvingen over nieuwe documenten die naar voren kwamen in de affaire. Uit die documenten blijkt dat werknemers van de Belastingdienst in 2015 aangaven moeite te hebben met het feit dat de kinderopvangtoeslag voor de betreffende ouders werd stopgezet, omdat er slechts sprake was van 'kleine onvolkomenheden' in de dossiers.

Externe commissie
Eind mei besloot Snel dat de langlopende affaire door een externe commissie moest worden onderzocht.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.