Onderzoek rond Tilburg University: 'Onderzochte promoties voldeden aan de regels'
"De procedures zijn gevolgd", laat de externe commissie weten. "Wat betreft de diversiteit in de samenstelling van de promotiecommissies was er sprake van 177 leden op 76 promoties."
Premie van het ministerie
Aanleiding voor het onderzoek waren Kamervragen en berichten in de media over het hoge aantal promoties bij één hoogleraar van de Tilburg University.
Rijsman kreeg in 2014 van de universiteit het aanbod om per geslaagde promotie betaald te worden. Hem werd 12.500 euro geboden.
Een universiteit krijgt van het ministerie een premie van 70.000 tot 96.000 euro per succesvol afgeronde promotie. Deze bijdragen vormen een belangrijk onderdeel - zo'n twintig procent - van de inkomsten van de universiteiten.
"Als iemand dit soort recordaantallen promovendi binnenhaalt, laad je op zijn minst de schijn op je dat je een promotiefabriek hebt gebouwd, omdat je daar inkomsten uit haalt", benadrukte SP-Kamerlid Frank Futselaar destijds.
Nieuw promotiereglement
Het college van bestuur van Tilburg University onderschrijft de bevindingen van de commissie. De universiteit benadrukt dat naar aanleiding van eerdere interne onderzoeken al vanaf 2015 maatregelen zijn genomen. De extra aanbevelingen zullen worden opgenomen in het nieuwe promotiereglement.
Het college van bestuur benadrukt 'grote waarde te hechten' aan het bewaken van de promotieprocedure. "En het borgen van de ruimte voor een deskundige, onafhankelijke en kritische beoordeling in samenhang met zorg voor de begeleiding van de promovendi."