Zeearend breidt zijn gebied uit: na de Biesbosch nu ook gespot op de Strabrechtse Heide

16 juli 2019 om 15:55
nl
De zeearend wordt ook wel de ‘vliegende deur’ genoemd. Als hij zijn vleugels spreidt kan hij wel 2,5 meter lang worden. Geen wonder dat hij al snel gespot werd bij het Beuven op de Strabrechtse Heide, een bijzonder gezicht in het natuurgebied bij Someren.
Profielfoto van Marlou van den Broek
Geschreven door
Marlou van den Broek

De zeearend is een van de grootste roofvogels die sinds ruim tien jaar in Nederland voorkomt. Lange tijd was de vogel zeldzaam in Nederland, maar de laatste jaren neemt het aantal toe. In 2018 waren er volgens Werkgroep Zeearend Nederland 14 broedparen. De imposante vogel heeft brede, gevingerde vleugels, een witte staart en een lichte kop met een gele snavel.

Van de Biesbosch naar het Beuven
De zeearend leeft voornamelijk in de buurt van meren, rivieren en vennen. In de Biesbosch broedt de vogel al een paar jaar. Boswachter Mari de Bijl vermoedt dat de vogel vanuit de Biesbosch naar het Beuven is getrokken. “Langzamerhand zie je dat ze steeds meer andere geschikte leefgebieden zoeken, zoals het Beuven”, legt Mari uit.

Het Beuven op de Strabrechtse Heide is het grootste ven van Nederland en daarom een geschikte plek voor de zeearend. “De zeearend zit vooral in hele grote meren in bijvoorbeeld Noorwegen. In Nederland is het een nieuwkomer, maar ook hier vinden ze hun voedsel bij de grote wateren”, zegt Mari.

De boswachter legt uit dat er in het Beuven veel vissoorten zitten. “Door de droge zomer van vorig jaar is het waterpeil enorm gezakt. De zeearend kan daardoor nu vrij gemakkelijk een visje pakken. Ook eet hij ganzen en eenden en die zitten er natuurlijk ook bij het Beuven.”

Spotten
Het is niet gemakkelijk om de zeearend te spotten. “Gisteren heb ik hem niet kunnen zien”, zegt Mari. Vogelaar Geert Engels van Vogelwerkgroep van IVN Heeze-Leende heeft hem dinsdagochtend wel gezien: “In de ochtend gaat hij jagen. Dan pakt hij bijvoorbeeld een gans. Dan is hij de hele dag weg en pas tegen de avond komt hij terug. Het is dus best moeilijk om hem te spotten”, vertelt hij.

Boswachter Mari hoopt in ieder geval dat de zeearend gaat broeden. “Het is bijzonder dat hij blijft hangen. Hij kan er vandaag zitten en morgen weer weg zijn, maar hopelijk komt hij hier overzomeren en gaat hij broeden.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.