Eikenprocessierupsen blijven voor overlast zorgen: 'Nesten vol haren kunnen uit bomen waaien'

17 juli 2019 om 13:27
nl
De afgelopen weken dreven de haartjes van de eikenprocessierups velen tot wanhoop. Het was krabben geblazen. Inmiddels lijkt de overlast wat minder, maar de gezondheidsrisico’s zijn volgens het Kennisplatform Eikenprocessierups nog niet voorbij. “De nesten waarin de rupsen momenteel verpoppen tot vlinder zitten nog bomvol met haartjes”, waarschuwt Arnold van Vliet van het kennisplatform.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

“Alle reden dus om alert te blijven. Ook al lopen de rupsen dus niet meer in processie rond”, geeft Van Vliet aan.

Nu de temperatuur weer gaat stijgen, neemt het risico op overlast volgens Van Vliet juist weer toe. Hogere temperaturen gaan namelijk vaak gepaard met onweersbuien en wind. “En wanneer nesten bomvol met haartjes uit bomen waaien dan kunnen die haartjes opnieuw voor jeuk en irritatie zorgen. Ze blijven namelijk actief”, legt hij uit.

Waarschuwing Galders Meren blijft van kracht
Iets wat ook de gemeente Breda weet. Daarom blijft de waarschuwing om niet te gaan zwemmen bij de Galderse Meren vanwege de eikenprocessierups van kracht, zo laat een woordvoerder van de gemeente woensdag weten.

Het bestrijden van de rups blijft volgens haar ‘vechten tegen de bierkaai’. Reden dus om nog altijd te waarschuwen. Eind juni raadde de gemeente Breda bezoekers ook al af naar de Galderse Meren te komen omdat de kans ‘ontzettend groot’ was dat mensen last konden krijgen van bultjes door de harige beestjes.

'Overlast gaat niet meer weg'
Met die overlast zullen we volgens het kennisplatform overigens rekening moeten blijven houden. “Die gaat niet meer weg”, legt Van Vliet uit. “Zo zie je bijvoorbeeld dat oude nesten van vorig jaar ook nu weer problemen geven door de achtergebleven haartjes."

LEES OOK: Wat te doen aan die vreselijke jeuk door de eikenprocessierups? Dit zijn de do's en don'ts!

Het blijft volgens hem dus zaak de nesten weg te halen. Maar daarvoor is de bestrijdingscapaciteit te klein. “Bestrijders zitten nog tot in september vol”, stelt hij. “Blijf dus alert wanneer je gaat zwemmen bij plassen of wanneer je bijvoorbeeld gaat fietsen.”

Gevaar komt niet alleen van boven
Het gevaar komt volgens Van Vliet overigens niet alleen van boven. Uit de nesten in bomen dus. “Toen het in juni zo warm was, zijn de eikenprocessierupsen namelijk onder bomen in de grond gekropen. Pas dus ook daarvoor op wanneer je je handdoek onder een boom legt of wanneer je je tentje opzet.”

Het Kennisplatform Eikenprocessierups geeft op haar website antwoord op de meest gestelde vragen in verband met de eikenprocessierups.

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.