Schaliegas winnen blijft te riskant, laat minister weten aan Cuadrilla

23 juli 2019 om 14:20
nl
Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft zich opnieuw uitgesproken tegen het winnen van schaliegas in onder meer Boxtel en Haaren. Dit blijkt uit een brief van minister Eric Wiebes aan Cuadrilla, het Britse bedrijf dat in 2014 verlenging van zijn vergunningen voor de opsporing van schaliegas had aangevraagd.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Toenmalig minister Henk Kamp had die verlenging afgewezen, maar hij werd vorig jaar door de Raad van State teruggefloten.

Gevolgen te onduidelijk
In een nieuw besluit schrijft Wiebes dat de gevolgen van het opsporen en winnen van schaliegas voor het grondwater en het milieu te onduidelijk zijn. Dit komt volgens hem doordat concrete gegevens over onder meer de schalielagen, diep onder het aardoppervlak, ontbreken. Wiebes laat ook 'maatschappelijke gevoeligheden' meewegen in zijn motivering.

Hoewel de kans bestaat dat Cuadrilla in beroep gaat, heerst er bij Milieudefensie een juichstemming. "Vandaag vieren we een nieuwe overwinning: het ministerie heeft weer een poging van Cuadrilla afgewezen", zegt Evert Hassink. "Het winnen van schaliegas is erg slecht voor het klimaat en het milieu. Dat past echt niet meer in deze tijd. Dat willen we niet in Nederland, maar ook niet daarbuiten."

Ophef over fracken
De strijd om toestemming voor het zoeken naar schaliegas begon tien jaar geleden. Een aantal bedrijven kreeg toen een vergunning voor vijf jaar om op verscheidene plekken in ons land proefboringen te doen, waaronder Boxtel en Haaren.

De meeste pioniers gaven er al snel de brui aan, omdat er grote ophef was ontstaan over fracken, de boortechniek waarbij water met chemische stoffen in de grond wordt geperst om de bodem te splijten.

Alleen Cuadrilla zette door, plaatste zelfs een boortoren in Boxtel, maar geboord is er nog nooit. Ondertussen begonnen Milieudefensie en plaatselijke tegenstanders van de schaliegaswinning in 2011 de actie Schaliegasvrij. Ook tientallen gemeenten, binnen en buiten Brabant, hebben zich hierbij aangesloten.

De onrust bleef, ondanks het verbod dat toenmalig minister Maxime Verhagen in 2012 afkondigde. Vervolgens zijn er diverse juridische procedures gevoerd, met de reactie van minister Eric Wiebes als voorlopig sluitstuk. Voorlopig, want Cuadrilla zou nog protest kunnen aantekenen.

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.