Enorme mestfraudezaak: mesthandelaar uit Lierop krijgt vier jaar cel, familieleden vrijgesproken
Vorige maand werden tegen alle verdachten nog celstraffen geëist, omdat ze boeren zouden hebben aangezet om te frauderen met mest. Hiermee zou een bedrag van ongeveer 15 miljoen euro gemoeid zijn.
Jarenlange fraude
De rechtbank is ervan overtuigd dat de 48-jarige mesthandelaar vanaf 2010 leiding gaf aan een organisatie die jarenlang op grote schaal fraudeerde. Zo liet hij illegaal lage tarieven voor binnen- en buitenlandse mesttransporten rekenen en vervalste hij gegevens om veehouderijen van hun mestoverschot af te laten komen. Voor die transporten kon hij lage tarieven rekenen, onder meer door geknoei met apparatuur in zijn vrachtwagens. Hij ging hiermee zelfs door toen hij een tijd vastzat.
Er werden daarnaast valse laad- en losmeldingen gedaan en verplichte volgsystemen werden uitgeschakeld of gemanipuleerd. Ook vervalste de man zijn administratie, zodat het leek alsof er mesttransporten waren gereden die in werkelijkheid helemaal niet bestonden. De man werkte oneerlijke concurrentie in de hand en stelde daardoor varkenshouders en mestvervoerders in een kwaad daglicht, oordeelt de rechtbank.
'Witwassen' van mest kon niet worden aangetoond. Wel staat volgens de rechter als een paal boven water dat voor de mesthandelaar alles moest wijken om zoveel mogelijk geld binnen te halen. Hij trok zich niets aan van regels en milieubelangen, stelt de rechter. Daarvoor krijgt hij vier jaar cel. Eén jaar is voorwaardelijk, omdat het zo lang heeft geduurd voordat het Openbaar Ministerie de verdachten heeft aangeklaagd.
Zaak mogelijk niet afgerond
De uitspraak betekent overigens niet dat de zaak tot een eind is gekomen. De kans is groot dat de mesthandelaar in beroep gaat. Bovendien heeft justitie al aangekondigd dat het wil dat de verdachten het crimineel verdiende geld moeten terugbetalen.
Advocaat Linssen, die twee verdachten bijstond, liet desgevraagd weten dat de familie 'dubbele gevoelens' heeft overgehouden aan de uitspraken. "Moeder, broer en echtgenote zijn blij dat zij zijn vrijgesproken. Er is echter ook pijn en zorg over hun familielid dat de cel in moet", zegt de raadsman.