Video

Schepen lagen in de oorlog verborgen onder takkenbossen in de Biesbosch en keren nu eindelijk terug

7 augustus 2019 om 09:18
nl
Twee historische binnenvaartschepen, die in de oorlog verstopt waren in de Biesbosch, keren in het weekend van 16 augustus terug naar het Gat van de Bakens. Verborgen onder enorme hoeveelheden takkenbossen lagen de schepen in de zomer van 1943 in de bewuste kreek. Op die manier wisten de schippers hun bezit uit handen van de Duitse bezetter te houden.
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

De twee binnenvaartschepen uit 1930 meren in het weekend van 16 augustus af in het Gat van de Bakens en bij het Biesboschmuseum. Aan de kade bij het museum zijn de schepen ook te bezoeken. De Bona Spes en de Hydra werden in 1943 in de Biesbosch verstopt omdat de Duitsers op grote schaal binnenvaartschepen in beslag namen.

Bart Lahr is, schipper van de Bona Spes: “Binnenvaartschepen werden onder meer gebruikt om geroofde, voornamelijk Joodse kunst, naar Duitsland te vervoeren. Ook werden ze in beslag genomen voor transport van troepen en zelfs omgebouwd om materieel te vervoeren bij een invasie van Engeland.”

Voor de toenmalige eigenaren van de nu nog varende Bona Spes en Hydra was dit voldoende reden om de boten te verbergen in de Biesbosch. “Ze waren familie van elkaar en waarschijnlijk hebben ze met elkaar overlegd”, zegt schipper Marco Thijssen van de Hydra. “Overigens werd er nog een schip verstopt in de Biesbosch. Dit schip, de Nelly ll, ligt nu helemaal gestript in de haven van Sliedrecht en wordt bij een scheepswerf gebruikt als werkschip en afmeersteiger."

Bizar veel reacties
De hereniging van de twee schepen heeft een lawine van positieve reacties losgemaakt. Bart Lahr is er enorm door verrast. “Het was een klein project, maar na het sturen van een simpel persbericht kwamen er bizar veel reacties los. Waarschijnlijk heeft de herdenking en viering van 'Nederland 75-jaar bevrijd' daarmee te maken. De oorlog staat nu enorm in de belangstelling.”

De schepen hebben in de zomer van 1943 een aantal maanden in de Biesbosch ondergedoken gelegen. Toen via de schippersbeurs bekend werd dat de Duitsers hun aandacht verloren voor het in beslag nemen van schepen, verlieten de schepen hun schuilplaats om weer ‘gewoon’ te gaan varen.

Kat-en-muisspel
Wat niemand in 1943 nog wist, was dat ruim een jaar later de Duitsers, het verzet en de geallieerden in de Biesbosch verwikkeld zouden raken in een kat-en-muisspel. Najaar 1944 was het waterrijke natuurgebied het toneel van de liniecrossers, die het contact onderhielden tussen het nog bezette noorden en het al bevrijde Brabant.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.