Honderden protesten tegen heropenen vliegbasis De Peel: 'Die herrie, daar gaat een mens kapot aan'

23 augustus 2019 om 12:01
nl
Een golf aan protesten en hoogoplopende emoties. De plannen om vliegbasis De Peel weer in gebruik te nemen vallen slecht in het oosten van onze provincie. Tussen de vierhonderd en vijfhonderd officiële bezwaren werden tot nu toe ingediend bij het ministerie van Defensie. Omwonenden van de vliegbasis maken zich ernstige zorgen: "Ik ben bang dat het hier niet meer te doen is."
Geschreven door

"Twee kilometer verderop komen straks de vliegtuigen van de grond en dan vliegen ze hier over ons huis", zegt Twan Peters voor zijn huis in Milheeze. De bewoners van het dorp voelen zich overvallen door Defensie, dat in juni liet weten weer te willen gaan vliegen van en naar de slapende luchtmachtbasis.

"We doen er alles aan om het tegen te houden", vult omwonende Jan van Bree aan. De vliegbasis wordt al jaren niet meer gebruikt. Volgens de overlevering zou op 13 mei 1993 het laatste vliegtuig zijn vertrokken vanuit De Peel. Op het terrein is nu een kazerne van de Landmacht gevestigd, waar het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigings Commando (DGLC) zit. Dat is de eenheid van de Koninklijke Landmacht met onder meer de bekende Patriot-raketten.

'Oorverdovende herrie'
Nu kun je de vogeltjes horen fluiten in de straat, maar als hier een F35 gaat vliegen, maakt dat een oorverdovende herrie. "Daar gaat een mens aan kapot", zegt Mieke van Bree. Haar angstbeeld zijn de ervaringen met het toestel in Noorwegen waar door de herrie huizen moesten worden afgebroken.

In een paar weken tijd hebben de bezorgde bewoners 460 handtekeningen opgehaald in Milheeze en nog eens tweehonderd in De Rips. Ook werd er een Facebookpagina tegen de vliegbasis aangemaakt. Tot en met woensdag konden er ook zienswijzen worden ingediend om bezwaar te maken tegen de heropening.

'Dan had je hier maar niet moeten gaan wonen'
Ilona Geijsel wist tot vijf weken geleden niet dat er een voormalig vliegveld op een steenworp afstand van haar huis ligt. "Ik ben bang dat het hier niet meer te doen is straks", zegt ze met tranen in haar ogen. Toen ze haar ongenoegen liet horen op een informatieavond van Defensie kreeg ze te horen: "Dan had je hier maar niet moeten gaan wonen."

 

Meer bezwaren
De termijn om klachten in te dienen liep donderdag af, er zijn honderden bezwaren binnen gekomen. Het exacte aantal is nog niet bekend. "We zijn ze op dit moment nog aan het tellen maar het zijn er tussen de vier- en vijfhonderd", zegt een woordvoerder van Defensie. Niet alleen bewoners hebben bezwaar aangetekend tegen de plannen. Onder meer de Natuur- en Milieufederatie Limburg, Werkgroep Behoud de Peel en de Brabantse Milieufederatie hebben gezamenlijk een zienswijze ingediend.

De milieugroepen vrezen voor een een flinke stijging van de uitstoot van CO2 en stikstof, terwijl de boerenbedrijven in de regio die uitstoot juist moeten terugdringen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.