Aziatische tijgermug is niet meteen dodelijk, maar sla 'm wel dood als je 'm ziet

24 augustus 2019 om 16:45 • Aangepast 9 april om 15:47
nl
De Aziatische tijgermug is de afgelopen weken twee keer opgedoken in Neerkant. De mug komt hier van origine niet voor en dus roept zijn aanwezigheid daar nogal wat vragen op. Muggenexpert Bart Knols geeft antwoord op zes vragen over het exotische insect.
Profielfoto van Christel van der Meer
Geschreven door
Christel van der Meer

Wat is het gevaar van de Aziatische tijgermug?
"Deze mug is in staat een groot scala aan ziektes over te dragen. Het gaat om wel twintig virale infectieziektes. Onder meer de knokkelkoorts, ook wel dengue genoemd, chikungunya en zikakoorts kunnen via de tijgermug worden verspreid." Knols geeft aan dat een beet niet meteen dodelijk is, maar wel erg risicovol voor bepaalde groepen, zoals ouderen.

De mug krijgt deze ziektes wanneer zij iemand bijt die op dat moment zo'n ziekte heeft. Dus stel zij bijt iemand met dengue, dan kan de mug deze ziekte na een dag of vier overbrengen op een volgend persoon.

Helpen pillen, zoals bij malaria?
"Nee, er is geen vaccinatie voor deze ziektes, zoals bij malaria. Je kunt slechts uitzieken."

Hoe herken je een Aziatische tijgermug?
"De naam tijgermug doet misschien vermoeden dat het om een hele grote mug gaat. Maar hij is eigenlijk heel klein. Het is een zwart mugje, met wit-gestreepte pootjes. Aan die strepen dankt het zijn naam tijgermug. Verder is deze mug anders dan de 'gewone' mug. De tijgermug bijt namelijk meestal overdag."

 

Wat moet je doen als je Aziatische tijgermug ziet?
"Je kan 'm het beste doodslaan, maar niet pletten. Zo kan je zien of het inderdaad om een tijgermug gaat. Daarna kan je het beste melden bij de NVWA dat je een mug gevonden hebt. Of via de tijgermug alert app, die gratis te downloaden is."

Kan ik verder nog iets doen tegen de mug?
Zorg dat er geen aantrekkelijke broedplaatsen voor de mug zijn. "Een drinkbakje voor vogels, een emmer of laag regenwater in een kruiwagen zijn allemaal potentiële broedplaatsen voor de tijgermug. Zorg ervoor dat je geen stilstaand water in je tuin hebt. En kijk bijvoorbeeld ook in dakgoten, want die voeren het water niet altijd goed af. Een vijver is trouwens geen probleem als er vissen in zwemmen: die eten de larfjes op."

LEES OOK: Tuin van Piet in Neerkant even frontlinie in strijd tegen tijgermug

Hoe komt de Aziatische tijgermug eigenlijk in Nederland terecht?
De mug komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië, maar volgens de NWVA liften eieren soms mee bij de import van Lucky Bamboo stekjes of tweedehands banden. "Die banden moeten droog worden opgeslagen. Als er eitjes in de banden zijn gelegd en de banden worden nat, bijvoorbeeld omdat ze buiten nat worden tijdens een bui, dan kunnen de eitjes uitkomen en nieuwe muggen opleveren."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!