Krijgt Sinterklaas dit jaar ook onderdak in Eindhoven? Er is nog 15.000 euro nodig
Zelf hijst Van Gelder zich ieder jaar in een tabberd en een witte baard, maar hij zou graag iets extra's willen geven aan de kinderen. “Elk dorp of stad heeft een sinterklaashuis. Hoe kan het dat de op-vier-na-grootste stad van Nederland nog geen sinterklaashuis heeft?”, vraagt Van Gelder zich af.
Zelf kan hij het antwoord hier wel op bedenken: "Ik denk dat de Zwarte Pieten-discussie hier onder andere mee te maken heeft, maar ook is het heel erg moeilijk om al het geld bij elkaar te krijgen."
Sinterklaashuis kost ruim een ton
Om het sinterklaashuis op te zetten, is ruim 100.000 euro nodig. Dat geld gaat volgens Van Gelder grotendeels op aan de beveiliging en de aankleding van de voormalige kerk.
“Verder is er geld nodig voor licht en geluid, de pietenpakken, brandveiligheidssystemen, EHBO, de paardenstal, drukwerk, billboards en noem maar op.”
Van Gelder heeft al veel sponsoren gevonden die hem helpen. Hij komt nog ongeveer 15.000 euro tekort. Vrijdag moet het geld binnen zijn. “Ik hoop dat het door kan gaan en dat sponsoren zich nog aansluiten en dat mensen willen doneren. Ik heb maar één doel: glunderende gezichtjes van kinderen die stralen van oor tot oor, omdat ze bij Sinterklaas op bezoek mogen komen.”
Pietendiploma
Als alles door kan gaan, woont Sinterklaas van 19 november tot 5 december met zijn Pieten in de Steentjeskerk aan de Sint Antoniusstraat,
In het sinterklaashuis worden kinderen dan ontvangen in de werkkamer van de Sint. De kinderen kunnen verder een kijkje nemen in verschillende kamers: een pakjeskamer, een pietenslaapkamer en een snoepjeskamer.
Elk kind krijgt bij de ingang een pietenkaart. In iedere kamer is een activiteit. Wanneer je alle activiteiten hebt gedaan, verdien je een pietendiploma.
Wat de Zwarte Pieten-discussie betreft, zegt Van Gelder dat hij zich aansluit bij het uiterlijk van de Zwarte Pieten tijdens de intocht in Eindhoven.