Breda en Tilburg doen inderdaad mee aan landelijke wietproef
De proef houdt in dat cannabis op een legale manier wordt geteeld door de staat. Dit wordt vervolgens geleverd aan de coffeeshops in de deelnemende gemeenten. Op deze manier wordt het (meer) uit de criminaliteit gehaald. Momenteel is de teelt en levering van wiet nog verboden, maar wordt de verkoop in shops gedoogd.
De commissie die zich over de aanmeldingen heeft gebogen, deed donderdagochtend haar aanbeveling. Ministers Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en Bruno Bruins van Medische Zorg nemen dat advies over. Ze hebben deze week al een eerste keer gesproken met de tien gemeenten over de nadere invulling van hun deelname. De NOS bracht woensdag op basis van bronnen al dat Breda en Tilburg bij de tien gemeenten zaten.
LEES OOK: Coffeeshops staan te trappelen om met wietproef te beginnen, al zijn er nog wel wat vraagtekens
Burgemeester Paul Depla van Breda is altijd al een groot voorstander geweest van het plan. “Eindelijk gaan we stappen zetten om afscheid te nemen van het halfslachtige gedoogbeleid dat Nederland kent. Ik ben blij dat Breda meedoet aan het experiment. Bredase coffeeshops zijn dan niet langer afhankelijk van een illegale markt die wordt gedomineerd door meedogenloze criminelen.”
'Goede wiet voor goede prijs'
Depla vindt het belangrijk dat de kwaliteit en de prijs van de wiet goed worden. “Om het experiment tot een succes te maken, is het belangrijk dat de wiet concurreert met het huidige aanbod in de shops. Op prijs én kwaliteit. Als we dat niet doen, ontstaat er straathandel en overlast in wijken. Daarom pleit ik voor een zorgvuldige voorbereiding van het experiment met telers, coffeeshops en consumenten.”
"We hebben ons met volle overtuiging aangemeld. Heel goed dat twee grote steden in Brabant meedoen", zegt Berend de Vries, locoburgemeester van Tilburg. "Deze gemeente is er klaar voor." Tilburg wilde alleen onder bepaalde voorwaarden meedoen. Bijvoorbeeld dat de coffeeshops nog wel aan buitenlanders mogen verkopen. "Dat is zo. Het ingezetenencriterium geldt alleen voor gemeenten die direct aan België of Duitsland grenzen."
De Vries vindt net als Depla dat het aanbod en de prijs van de cannabis op orde moeten zijn. Ook wil de gemeente dat financiële risico's worden afgedekt. "We moeten ons er goed op voorbereiden, ons toezicht op een andere manier gaan inrichten of nog een keer een juridische procedure doorlopen. Dat brengt kosten met zich mee. De minister heeft aan ons bevestigd dat ook het Rijk daarin aan onze zijde staat en dat we echt samen die proef gaan doen."
Helmond wordt controlegemeente
In totaal wilden 23 gemeenten meedoen aan de proef. Ook Helmond had interesse, maar werd afgewezen door de commissie. Wel is Helmond uitgenodigd om controlegemeente te worden. Dit zijn gemeenten die niet meedoen aan het experiment, maar die wel gevolgd worden om de gegevens te vergelijken met die van de deelnemende gemeenten.
Het experiment moet in 2021 van start gaan en duurt vier jaar. Ook Arnhem, Almere, Groningen, Heerlen, Hellevoetsluis, Maastricht, Nijmegen en Zaanstad doen mee. De gemeenten gaan de komende tijd in gesprek met het ministerie om juridische ondersteuning, toezicht en handhaving en communicatie over de wietproef goed te regelen.