Twee doden en twee gewonden bij mislukte ripdeal in vakantiehuisje, rechtszaak eindelijk van start

11 september 2019 om 08:18
nl
Het leek wel het wilde westen, vier jaar geleden in West-Brabant. Twee dode mannen in een vakantiehuisje bij Hooge Zwaluwe en nog eens twee mannen met schotwonden op straat. Het duurde even voordat de politie een beetje duidelijkheid kreeg. Een beetje dan, want er zijn nog steeds veel vragen. Misschien dat de antwoorden gegeven worden tijdens het proces dat woensdag voor de rechtbank in Breda begint.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

Alleen al het aantal mensen dat betrokken was bij de moorden in oktober 2015 maakt het tot een ingewikkelde zaak:

  • No Surrender-captain Brian Dalfour (47) uit Amsterdam (een van de doden).
  • De van oorsprong Macedonische beroepscrimeel Muljaim Nadzak (34) ook uit Amsterdam (de tweede dode).
  • Vijf mannen uit Antwerpen (een van hen raakte gewond).
  • Rotterdammer Roy O. die bemiddelde bij de drugsdeal (ook hij raakte gewond).

Alles wijst erop dat de Amsterdammers drugs wilden kopen van de Antwerpenaren: 15 kilo cocaïne voor bijna 400.000 euro. Ze hadden zo'n beetje halverwege op neutraal terrein afgesproken: in de afgelegen polder aan de Hamseweg bij Hooge Zwaluwe.

Rip-deal
In het vakantiehuisje probeerden de drie Nederlanders de vijf Belgen te beroven: te rippen zoals dat genoemd wordt. Volgens het Openbaar Ministerie hebben de Nederlanders de Belgen vastgebonden. Dat liep uit de hand. De Belgen vochten terug. Er ontstond een wilde schietpartij met fatale afloop. Twee gewonden konden vluchten. Een van hen, de Belg Samir T., werd achtergelaten voor het ziekenhuis in Oosterhout. De andere, bemiddelaar Roy O., werd achtergelaten op de Merodelaan in Breda.

Een van de gewonde mannen zette de politie op het spoor van de twee dode mannen in het vakantiehuisje. Binnen was het een chaos van bloed en kogels. Het enige wapen dat agenten vonden, was een waterkoker waar kennelijk mee is gegooid. 'Een explosie van geweld', noemde een van de advocaten het later.

Reconstructie
De groep Antwerpse drugscriminelen zat een tijd vast samen met de Rotterdammer. Hun proces werd steeds opgeschort. Het onderzoek nam zoveel tijd in beslag dat de rechtbank ze vrijliet uit hun voorarrest.

In november 2016 was er nog een reconstructie op de plaats delict. Die kostte 1,2 miljoen euro en leverde weinig nieuwe inzichten op, naar verluidt.

Dossier vol vragen
Het onderzoeksdossier lijkt na vier jaar toch echt afgerond en zit nog steeds vol vragen. Want in al die jaren is er nooit een spoor gevonden van drugs, geld of wapens. Mogelijk waren er nog meer mensen bij betrokken.

Omdat het een ingewikkelde zaak is met zes verdachten zijn in totaal tien zittingsdagen uitgetrokken voor de behandeling, deze maand en volgende maand. De rechtbank in Breda doet eind november uitspraak.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.