'Criminelen waren altijd al van plan om Belgen te beroven en moesten dat met hun leven bekopen'

11 september 2019 om 17:15
nl
De twee doodgeschoten criminelen in het vakantiehuisje in Hooge Zwaluwe hadden een vooropgezet plan om de Belgen met wie ze een drugsdeal hadden te beroven. Dit blijkt volgens het Openbaar Ministerie uit de gekraakte telefoon van de aangehouden criminelen. Woensdag was de start van het tiendaagse proces.
Profielfoto van Christel van der Meer
Geschreven door
Christel van der Meer

Het OM had eerder al het vermoeden dat er sprake was van een ripdeal. Hierbij beroven criminelen elkaar. Door de versleutelde telefoons te kraken, is dit vermoeden bevestigd, zo meldde de officier van justitie woensdag.

Tijdens die mislukte drugsdeal in oktober 2015 werden No Surrender-captain Brian Dalfour en zijn kompaan Muljaim Nadzak gedood. Vijf Belgen en één Nederlander staan vanaf woensdag bij de rechtbank in Breda terecht vanwege de dubbele moord.

Geld van de Belgen
Onder andere uit de berichten op de telefoon van Dalfour blijkt dat de twee omgekomen mannen van plan waren geweest om de Belgen te beroven. Er zou 15 kilo cocaïne worden verkocht. De Nederlanders waren uit op het geld van de Belgen.

De rechtbank ondervroeg de Nederlandse verdachte Roy O. Hij is op het moment van de overval naar buiten gevlucht, zei hij. Nadat de Belgen waren gevlucht, keerde hij pas terug. Volgens Roy O. was het duo toen al dood. De Belgen hebben eerder gezegd dat de twee nog leefden toen ze vluchtten. Roy O. verklaarde dat hij alleen nog de autosleutel van Nadzak heeft gepakt om zelf ook weg te kunnen. Op de vraag van de rechtbank waarom hij daar drie kwartier over deed, kwam geen duidelijk antwoord.

Nepcoke
De politie heeft in het huisje nooit geld, drugs of gebruikte wapens teruggevonden. Dat er geen drugs zijn gevonden, zo werd duidelijk, komt ook doordat de Nederlanders geen gebruik maakten van echte drugs, maar van nepcoke.

Maandag worden de Antwerpse verdachten gehoord. Volgende week donderdag komt de officier van justitie met een strafeis. De uitspraak in de zaak is op 27 november.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.