Erik reed samen met duizend andere boeren over de snelweg naar Den Haag: 'Wij doen ertoe'
Van Oosterhout was niet alleen. Zijn vader reed ook mee op de trekker en zijn vrouw zat op een derde tractor. Allemaal lieten ze de boerderij voor een dag achter, een medewerker hield de boel draaiende.
De rit naar Den Haag was volgens hem een beetje eng vanwege de grote drukte, maar bovenal fantastisch. "We hadden een mooie route over landelijke wegen uitgestippeld, zodat we niet op de snelweg zouden komen", vertelt hij. "Maar toen we in Willemstad aankwamen, bleek de groep zo groot dat ik de politie gebeld heb om te vragen of we begeleiding konden krijgen, want het was gewoon niet meer mogelijk om door al die dorpen te rijden."
Duizend tractoren in colonne
Van Oosterhout is samen met 450 andere tractoren in één grote stoet en onder begeleiding van de politie richting de Randstad gereden. Een lange, intensieve en indrukwekkende tocht over de A29, A15, A16, de A20 en de A4. En onderweg sloten steeds meer boeren zich aan. Uiteindelijk bestond de colonne uit ongeveer duizend tractoren.
'Wij doen ertoe'
Allemaal vinden ze het belangrijk om hun stem te laten horen op het Malieveld. "De plannen om de veestapel te halveren, dat is kansloos voor de boeren. Dan is de hele sector kapot", zegt Van Oosterhout. "Daarmee krijg je alle boeren op de been. En het is ook echt heel erg nodig om te laten horen dat wij niet het probleem zijn. Integendeel, wij doen ertoe. "
Van Oosterhout is ervan overtuigd dat de actie iets teweeg brengt in Nederland. "Dit is historisch. En de meeste reacties zijn positief. Veel mensen kwamen vanmorgen door ons toedoen te laat op hun werk, en toch gingen massaal de duimen omhoog toen we onderweg waren. En dat doet ons goed, hoor."