CDA-fractie wil aanpassing strenge Brabantse stikstofregels: 'In lijn met landelijk landbouwbeleid'

18 oktober 2019 om 20:43
nl
De Brabantse CDA-fractie wil dat de regels die de provincie heeft geformuleerd voor het landbouwbeleid worden aangepast en zo snel mogelijk in lijn worden gebracht met het landelijke landbouwbeleid. Dat heeft de CDA-fractie vrijdag in een persbericht naar buiten gebracht naar aanleiding van de recente ontwikkelingen rondom de stikstofproblematiek. “We willen niet dat onze provincie een eiland wordt waar Brabanders het wonen en ondernemen onmogelijk wordt gemaakt”, zegt fractievoorzitter Ankie de Hoon.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door
Corné Verschuren

Om het Brabantse beleid te versoepelen wil de CDA-fractie dat beleidsregels in alle provincies hetzelfde zijn en vraagt het provinciebestuur om de strengere regels aan te passen. Ook de deadline (1 april 2020) voor de vergunningaanvragen van stalsystemen moet van tafel vindt de partij, zolang er nog geen landelijk beleid is. Bovendien vindt de partij dat de boeren de stalcapaciteit waarvoor een vergunning hebben mogen behouden.

Stikstof
De strengere regels gaan onder meer over het beleid rondom stikstof en het verkopen van stikstofrechten door boeren. Als veehouders hun stikstofrechten willen verkopen dan wordt volgens landbouwminister Carola Schouten gekeken naar de capaciteit van de stal. De provincie kijkt echter naar het aantal koeien dat op 8 oktober in de stal staat.

Met simpel voorbeeldje ziet dat er zo uit: als een boer in zijn stal capaciteit heeft voor 100 koeien dan is dat het aantal waar de minister naar kijkt. Stel dat er in die stal maar 80 koeien staan, dan is dat het aantal waar de provincie mee rekent. Dat zijn dus 20 koeien minder en dus ook stikstofrechten voor 20 koeien minder, waardoor de boer per saldo minder rechten kan verkopen en dus minder verdient.

Stoppersregeling
Het CDA wil ook dat de Brabantse stoppersregeling opgaat in een landelijke regeling die op dit moment in de maak is. Ook de aanmelddatum van 1 november moet daarop aangepast worden. Het CDA onderstreept tegen een gedwongen inkrimping van de veestapel te zijn. Dat mag volgens de partij alleen op vrijwillige basis gebeuren.

Naar eigen zeggen wil het CDA de balans terugbrengen in het stikstofdebat. De partij heeft vrijdag het eisenpakket aan de coalitiepartners (VVD, D66, GroenLinks en PvdA) voorgelegd.

'Wensenlijstje van het CDA'
Arend Meijer, fractievoorzitter van D66, was enigszins verbaasd toen hij vrijdag het CDA-persbericht onder ogen kreeg. "We hebben inderdaad een overleg gehad waarin een en ander is besproken, bijvoorbeeld over het gelijktrekken van de aanmelddatum van de stoppersregeling. In het persbericht waren er nog een paar zaken aan toegevoegd. Elke partij is vrij om een wensenlijstje te hebben, dat heb ik ook. Maar het is niet handig, want we hebben een bestuursakkoord. Nogmaals, ik zie het als een wensenlijstje van het CDA."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.